Договарят отваряне на университетите (обзор)

Снимка: МОН
Служебният министър проф. Николай Денков пое ангажимент пред ректора на СУ проф. Анастас Герджиков до дни да се намери решение за присъственото обучение.

Чака се заповед на здравния министър

Ректорите искат вузовете сами да решават за присъственото обучение

Изпитите след 10. клас остават

Да бъдат възстановени всички лекции и упражнения в университетите, където това е необходимо и възможно. За това се обявиха от Съвета на ректорите пред служебния министър на образованието проф. Николай Денков. Той пое ангажимент да започне разговори за това със здравното министерство, тъй като е нужна тяхна заповед, с която сегашните мерки да бъдат променени и вузовете да бъдат отворени.

В момента в университетите се провеждат само практически занятия, обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти. На място се провеждат държавни изпити, защити на дипломни работи, както и семестриалните изпити, които включват и практическа част и не могат да бъдат проведени в електронна среда.

На срещата при проф. Денков в МОН ректорът на Софийския университет “Св. Климент Охридски” проф. Анастас Герджиков е изразил желанието на колегите си ръководствата на висшите училища да имат право сами да вземат решение за организацията на присъственото обучение и дали всички студенти да се върнат в аудиториите.

Проф. Денков акцентира, че разбира аргументите. “Предстои разговор с министъра на здравеопазването. Ще намерим решение в следващите няколко дни”, заяви министърът и допълни, че той самият преподава в Софийския университет и е наясно със спешния порядък на въпроса за възстановяването на лекциите.

Междувременно излезе и становището на просветното министерство за изпитите след 10. клас. “Отлагането им за определена учебна година може да стане само с решение на Народното събрание, както се случи през миналата учебна. В настоящата ситуация обаче това не е възможно, защото няма действащ парламент”, посочват от МОН.

И при новото ръководство от ведомството казват, че няма основание изпитите да бъдат отменени или учебният материал да бъде съкратен, защото образователният процес не е бил прекъсван, а броят на реално взетите учебни часове дори е по-голям от предишни години, когато е имало грипни ваканции и екскурзии.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование