Договарят създаване на магистърска програма по таекуондо във ВТУ

Корейска делегация посети ВТУ „Св.Св.Кирил и Методий“ като по време на визитата бе договорено създаването на съвместна магистърска програма по таекуондо. Делегацията бе водена от посланика на Корея у нас Н. Пр. г-н Шин Бунам, придружен от д-р О Хьон-Док, президент на Световната федерация по таекуондо Кукиуон и Парк Су Нам, почетен председател на европейската таекуондо федерация.. Гостите се срещнаха с ректора проф. д-р Христо Бонджолов, както и с преподаватели от Филологическия факултет.

Дискутирано бе изучаването на корейския език във ВТУ, засилването на двустранното сътрудничество както в академичната, така и в регионалната и в бизнес сферата. Обсъдени бяха възможностите за създаване на съвместна магистърска програма по таекуондо и откриване на Корейски образователен и културно-информационен център във ВУЗ-а.

„Нашият университет има опит в изграждането на магистърски програми в областта на спорта, така че да направим усилие и да поставим нещата в една академична среда. Сигурен съм, че ще успеем“, каза проф. Хр. Бонджолов.

„Това е университет с голяма история, в който се изучава корейски език. Ако се изучава и таекуондо, ще имаме съвършена връзка с Корея. Нашата цел е да обединим различните държави по цял свят, затова сме във Велико Търново, в България и най-вече във Великотърновския университет.

„Обучението по корейски език във ВТУ започва през 2012-2013 г. с факултативна форма като 12 курсисти са издържали успешно изпита по корейски език и са получили сертификати.

Следващата година се открива бакалавърска програма с изучаване на корейския език като втори чужд в рамките на специалност „Приложна лингвистика”. В момента в първи курс „Приложна лингвистика с английски език и втори чужд корейски език с информационни технологии“ се обучават трима студенти, а в „Приложна лингвистика с два чужди езика“– шестима студенти. В четвърти курс „Приложна лингвистика с втори чужд корейски език“ студентите са седем“, информираха от висшето учебно заведение.

През 2012 г. е сключен договор за двустранно сътрудничество между ВТУ и Университета Мокуон в Деджон, Република Корея, който предвижда обмен на студенти и преподаватели, участие в международни прояви и съвместни проекти.

Коментари

Задължително поле