Договориха 10 стъпки за „мини Шенген” (обзор)

Денис Звиздич - председател на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина (вляво) и министърката на икономиката на Черна гора Драгица Секулич (вдясно) се присъединиха към днешната среща на Вучич, Заев и Рама в Охрид.

Сърби, македонци и албанци ще пътуват в трите държави без паспорт

Не правим нова Югославия, увери Вучич

Лидерите на Сърбия, Северна Македония и Албания се договориха за премахването на пречките пред свободното движение на стоки, услуги, капитал и хора между трите държави - проект, наречен “мини Шенген”. Съгласувани бяха и 10 стъпки, чрез които това да се случи, предаде белградското радио Б92.

Споразумението бе постигнато на двудневна среща в Охрид между сръбския президент Александър Вучич и премиерите на Северна Македония и Албания - Зоран Заев и Еди Рама.

Една от ключовите стъпки е гражданите на трите държави да пътуват във всяка една от тях без нуждата от паспорт, а само с лична карта, като за сърбите и албанците се очаква това да влезе в сила още до края на годината.

Друга важна стъпка е издаването на общи разрешителни за работа и признаване на дипломи и квалификации без допълнителни процедури. Това ще подпомогне свободното движение на работна сила.

Задълбочаването на сътрудничеството в “мини Шенген” предвижда още обмен на студенти, съвместни изследователски и развойни проекти, промени в данъчни и финансови закони на трите страни, с цел да не се пречи на свободното движение на капитали.

Предстои мерките да залегнат в план за действие, който да бъде приет на следващата тристранна среща на 21 декември в Дуръс, Албания.

“Днес ще говорим за една мечта, а това са Западните Балкани на XXI век” - с тези думи Заев откри днешната среща. А Вучич уточни, че “мини Шенген” не означава формиране на нова Югославия, а процес, който дава възможност за по-добър живот на хората в региона.

Коментари

Задължително поле