Стоянка игра, за да живее На 97 голямата актриса слезе от сцената на живота

Алкохолът е ключов фактор за оцеляването на човешкия вид

Турция се налага в Средиземно море

Турция втора по износ на сериали в света

Партиите вече доят две крави Формациите, прескочили 1% вземат по 8 лв. на глас от държавата, могат да получават и безлимитни дарения от бизнеса

Младенов награден и в Португалия

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

По-скъп ток и нов доставчик от 1 юли

БАБХ крие отровните храни по наредба

Данаил Кирилов разговаря с Полфрийман за проблемите на затворите

Работник е пострадал сериозно, а други двама са леко ранени след експлозия в цех за производство на биогаз в Ямболско

Раздор за 50 000 лв. довел до убийството край езерото Вая Оставиха в ареста заподозрения за разстрела в Бургаско

Двама души са убити при стрелба в американска военна база във Флорида

24% от българите никога не са ползвали интернет (обзор) Най-често купуваме онлайн дрехи и спортни стоки

Разбиха престъпна мрежа за наркотрафик в Европа 11 са арестувани

Договориха 10 стъпки за „мини Шенген” (обзор) Сърби, македонци и албанци ще пътуват в трите държави без паспорт

Денис Звиздич – председател на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина (вляво) и министърката на икономиката на Черна гора Драгица Секулич (вдясно) се присъединиха към днешната среща на Вучич, Заев и Рама в Охрид.

Не правим нова Югославия, увери Вучич

Лидерите на Сърбия, Северна Македония и Албания се договориха за премахването на пречките пред свободното движение на стоки, услуги, капитал и хора между трите държави – проект, наречен “мини Шенген”. Съгласувани бяха и 10 стъпки, чрез които това да се случи, предаде белградското радио Б92.

Споразумението бе постигнато на двудневна среща в Охрид между сръбския президент Александър Вучич и премиерите на Северна Македония и Албания – Зоран Заев и Еди Рама.

Една от ключовите стъпки е гражданите на трите държави да пътуват във всяка една от тях без нуждата от паспорт, а само с лична карта, като за сърбите и албанците се очаква това да влезе в сила още до края на годината.

Друга важна стъпка е издаването на общи разрешителни за работа и признаване на дипломи и квалификации без допълнителни процедури. Това ще подпомогне свободното движение на работна сила.

Задълбочаването на сътрудничеството в “мини Шенген” предвижда още обмен на студенти, съвместни изследователски и развойни проекти, промени в данъчни и финансови закони на трите страни, с цел да не се пречи на свободното движение на капитали.

Предстои мерките да залегнат в план за действие, който да бъде приет на следващата тристранна среща на 21 декември в Дуръс, Албания.

“Днес ще говорим за една мечта, а това са Западните Балкани на XXI век” – с тези думи Заев откри днешната среща. А Вучич уточни, че “мини Шенген” не означава формиране на нова Югославия, а процес, който дава възможност за по-добър живот на хората в региона.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.