Докладват туристите в апартаменти за гости

Регистрират жилищата за настаняване

Блокират достъпа до обяви

Задължават хазяите да предлагат плащане с карта в онлайн платформите

Апартаментите и стаите за гости ще трябва да бъдат регистрирани в общината и да докладват всеки турист, който е пренощувал в тях. Това решиха депутатите от бюджетната комисия към парламента при гласуването на второ четене на Закона за държавния бюджет за 2020 г. Поправките бяха приети по предложение на депутатите Менда Стоянова от ГЕРБ и Валери Симеонов от Обединени патриоти.

Промените се правят заради бума при отдаването под наем на жилища чрез електронни платформи като Airbnb, Booking, Facebook и др. В момента тези жилища трябва да са категоризирани от общината, но има случаи да работят без да са изпълнили това изискване. След окончателно приемане на промените собствениците на жилищата, отдавани на туристи, ще трябва само да ги регистрират в общината вместо да минават през процедура за получаване на звезди. Но наред с това ще трябва да подават данни за всички туристи към Единната система за туристическа информация, която ще заработи към ресорното министерство. А достъп до данните ще имат общините, НАП и МВР. След регистрацията пък ще трябва да се плаща и туристическа такса - на легло за реализирана нощувка, която в София е около 90 ст.

С промените се въвеждат глоби за пускане на онлайн обява за жилище под наем за туристи, което не е регистрирано. Глоба от 500 лв. до 5000 лв. за физически лица и от 1000 лв. до 10 хил. лв. за фирми, както и спиране на дейността до 14 дни за първо нарушение и месец за повторно, гласуваха депутатите. За да съберат дължимите данъци от предоставянето на стаи под наем, общините ще могат да купуват данни от платформите, с които да разберат дали има имоти, които не са регистрирани, но се отдават под наем.

При системни нарушения министърът на туризма ще може да поиска от Софийския районен съд да задължи интернет доставчиците да спрат достъпа на клиентите до съответната обява. Съдът ще има срок за произнасяне от 72 часа.

С друга промяна при отдаване под наем на имот чрез онлайн платформи хазяите се задължават да предоставят вариант за плащане на нощувките с банкова карта, тъй като все още има хора, които изискват плащане на място в апартамента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес