Документален филм за културно-историческото наследство на Павликенския край с наградата на журито на XII Международен кинофестивал „Славянска приказка“

Диана Митева: "Филмът, който се състезава с още 56 творби, ще бъде прожектиран в българските училища в чужбина"

​​​​​Документалният филм „Непознатото културно-историческо наследство на Павликенския край“ е отличен с голямата награда на журито на XII Международен кинофестивал „Славянска приказка“. Това обяви д-р Диана Митева, музеолог и ръководител на проекта, по който бе създаден филмът.

"Фестивалът е организиран от „Академията за кино, телевизия и интернет“ с президент проф. Димитър Димитров и ген. директор Елена Табанова-Димитрова. Неин партньор е Асоциацията за аудиовизуални комуникации“ със седалище град София и представители в Париж и Скопие, с председател Иван Павлов", обясни д-р Диана Митева. 

Тя допълни, че международно жури, оценявало творбите е било с почетен председател китайският продуцент и режисьор Ю Сяоган и съпредседатели режисьорът и оператор Иван Тонев, френският режисьор и оператор Оливие Мейсирин, маестро Валентин Стамов, операторът Емелиян Динов режисьорът и оператор Ивайло Иванов, корейският диригент и композитор О Сокшин и Силвия Михайлова, представител на Палестинското посолство.  

"Филмът получи номинация в категория документални филми. Изненада за мен беше, че той спечели Специалната награда на журито, защото се състезаваше с 56 филма. Сред спонсорите на събитието беше Изпълнителната агенция за българите в чужбина, затова присъстваха нейни представители и главният експерт Лили Спасова обяви, че филмът ще бъде прожектиран в българските училища в чужбина", сподели още д-р Диана Митева. 

Сред официалните гости на събитието е бил и културното аташе на китайското посолство г-жа Цинг.

"Интересът към филма е голям и неговите прожекции продължават в селата на община Павликени. Вече има няколко заявки за излъчване и в телевизионния ефир. 
По повод Европейските дни на културното наследство филмът и изложбата „Непознатото културно-историческо наследство на Павликенският край“ ще бъдат представени на 20 септември от 17:30 часа в къщата музей „Иларион Макариополски“ в град Елена", оповести д-р Диана Митева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони