Френската полиция задържа петима души във връзка със смъртоносното нападение в Парижката префектура

Ето ги жертвите на убиеца от Чикаго

Таня Цанева, ЦИК: До момента няма сигнали за купуване на гласове

Австралия: Притеснени сме от неясните законови основания за задържането на Полфрийман

Защо заводите за автомобили заобикалят България Оборотите в изработката на компоненти растат с 27%

Проблем със сензорите на Tesla Електрониката не улавя бързо движещи се обекти, които изведнъж попадат в обсега на автомобила

Патриарх Неофит отслужи Архиерейска света Литургия на Петковден (СНИМКИ)

Apple забавя споделянето на iCloud папки

Министър Петков: Предвидено е увеличение на всички пенсии с 6,6% от юли

Огромни вълци унищожават добитъка в благоевградско село

44-годишен мъж е с опасност за живота след пожар в Бургас

Мъж е убит с нож в Костенец

Откриха най-тежкото авокадо в света Рекорд на Гинес и за най-голяма плодова салата

Три дни безплатни прегледи във ВМА на пациенти с акне

Какво поучително има за жената и за мъжа в статия за рибите?

Домакинствата спестиха над 4 млрд. лв. за година

Ръстът на влоговете в банките от 7,2% за година изпреварва увеличението на кредитите, което е с 6,8%.

Жилищните заеми нарастват най-бързо – с 11,8%

Ниските лихви помагат на кредитирането

Домакинствата спестиха над 4 млрд. лв. за година и в края на юни банковите депозити на граждани надминаха 53 млрд. лв., обявиха от БНБ. Това представлява ръст с 8,2%. Само в рамките на месец домакинствата са спестили в банките 269 млн. лв. Оказва се, че домакинствата спестяват доста повече от бизнеса. За година влоговете на нефинансовите предприятия са нараснали само с 554 млн. лв., или с 2,6% и достигат 23,2 млрд. лв. Това може би е добър знак за развитието на икономиката. Приходите в държавния бюджет от данъка върху печалбата на фирмите нараства, което показва че финансовите резултати на предприятията се подобряват. А бавното увеличение на депозитите означава, че средствата на фирмите се инвестират в дейността им, а не се трупат на влогове в банките.

Раздвижването на икономическата активност в страната се потвърждава и от данните за бизнес кредитите. Заемите за нефинансови предприятия се увеличават с близо 1,5 млрд. лв., или с 4,6% за година и в края на юни достигат 33,53 млрд. лв.

Заемите за граждани нарастват с 1,7 млрд. лв., или с 8,1% за година, което е доста повече от ръста при бизнес заемите. Въпреки това обаче общата сума на заемите за домакинствата от 22,7 млрд. лв. все още е доста по-малка от отпуснатото от банките финансиране за фирмите.

Най-голям ръст има при жилищните кредити. В рамките на година жилищните заеми на граждани се увеличават с 11,8%, или с 1,17 млрд. лв. и достигат 11,128 млрд. лв., сочат данните на БНБ. Сред причините за това са ниските лихви. Много хора предпочитат да вложат парите си в имоти вместо да ги държат на влог. Като взимат и кредит, за да доплатят цената на апартамента.

Потребителските заеми също се увеличават с бързи темпове. За година те нарастват с 10,6%, или с 928 млн. лв. и надминават 9,66 млрд. лв.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.