Домакинствата спестиха над 4 млрд. лв. за година

Жилищните заеми нарастват най-бързо - с 11,8%

Ниските лихви помагат на кредитирането

Домакинствата спестиха над 4 млрд. лв. за година и в края на юни банковите депозити на граждани надминаха 53 млрд. лв., обявиха от БНБ. Това представлява ръст с 8,2%. Само в рамките на месец домакинствата са спестили в банките 269 млн. лв. Оказва се, че домакинствата спестяват доста повече от бизнеса. За година влоговете на нефинансовите предприятия са нараснали само с 554 млн. лв., или с 2,6% и достигат 23,2 млрд. лв. Това може би е добър знак за развитието на икономиката. Приходите в държавния бюджет от данъка върху печалбата на фирмите нараства, което показва че финансовите резултати на предприятията се подобряват. А бавното увеличение на депозитите означава, че средствата на фирмите се инвестират в дейността им, а не се трупат на влогове в банките.

Раздвижването на икономическата активност в страната се потвърждава и от данните за бизнес кредитите. Заемите за нефинансови предприятия се увеличават с близо 1,5 млрд. лв., или с 4,6% за година и в края на юни достигат 33,53 млрд. лв.

Заемите за граждани нарастват с 1,7 млрд. лв., или с 8,1% за година, което е доста повече от ръста при бизнес заемите. Въпреки това обаче общата сума на заемите за домакинствата от 22,7 млрд. лв. все още е доста по-малка от отпуснатото от банките финансиране за фирмите.

Най-голям ръст има при жилищните кредити. В рамките на година жилищните заеми на граждани се увеличават с 11,8%, или с 1,17 млрд. лв. и достигат 11,128 млрд. лв., сочат данните на БНБ. Сред причините за това са ниските лихви. Много хора предпочитат да вложат парите си в имоти вместо да ги държат на влог. Като взимат и кредит, за да доплатят цената на апартамента.

Потребителските заеми също се увеличават с бързи темпове. За година те нарастват с 10,6%, или с 928 млн. лв. и надминават 9,66 млрд. лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари