Домовете са поскъпнали с 20% в някои квартали

В някои квартали на големите градове имотите поскъпват по-бързо.

Търсенето е по-голямо от предлагането

Много хора сключват сделки “на зелено” заради по-добрите финансови условия

Годината беше много динамична

Жилищата в някои квартали на големите градове да поскъпнали с повече от 20% за година, разказаха брокери на имоти. Като зяло пазарът е много динамичен и много сделки с имоти има не само в градовете, а и в селата. Но най-голям ръст на цените има в най-желаните от купувачите квартали на градовете. Това показва, че въпреки желанието на много хора да имат втори дом по-близо до природата, основното търсене е насочено към престижните квартали.

Основната причина за рекордно високите цени на имотите е, че търсенето продължава да изпреварва предлагането. Хората, които купуват имоти с цел инвестиция, се увеличават. При ниските лихви по банковите заеми хората търсят алтернатива за спестяванията си.

При покупката на жилище с цел инвестиция най-важното е придобиването на имот на възможно най-ниската цена, както и очакванията как тази цена ще се повишава във времето, за да се реализира печалба.

На пазара обаче преобладават хората, които купуват имот за собствени нужди. При покупката на такъв имот изискванията са по-големи, а цената отива на заден план. Много по-важно за купувачите е каква е локацията на имота, колко са стаите, какво е изложението, дали наблизо им спирка на градския транспорт, детска градина, училище и магазини. Когато купуват имот за семейството си хората са склонни да платят повече, за да придобият мечтания дом.

Допълнителен фактор за стимулиране на пазара са ниските лихви по банковите кредити. Банките отпускат ипотечни кредити при най-ниските лихви в историята. “Определено годината беше много динамична”, казват брокери на имоти. Политиките на банките по отпускане на жилищни кредити е функция на търсенето, допълват те.

Заради високите цени на имотите все повече хора се насочват към покупката на жилища още на етап в строеж. При покупката на имоти “на зелено” изпълнителите на проекта дават добри възможности за изплащане - определена сума в началото и доплащане при получаване на Акт 16. Допълнително предимство е, че в началния етап на строеж има по-голям избор от имоти в сградата и купувачите могат да избират етаж и изложение.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти