Доналд Тръмп отправи ултиматум към републиканците да одобрят здравната реформа

Американският президент Доналд Тръмп отправи ултиматум към републиканците в Камарата на представителите да подкрепят проекта му за здравна реформа. Ако не бъде одобрен, Тръмп се заканва да се откаже от опити за отмяна на Обамакеър, въпреки че това беше едно от ключовите му предизборни обещания.

Доналд Тръмп трябва да си отиде, скандираха във Вашингтон демонстранти, които са против плана на американския президент Доналд Тръмп и Републиканската партия да променят системата на здравеопазване. Проектът им за отмяна на Закона за достъпни грижи, известен като Обамакеър, е критикуван от лекарски, болнични и пациентски организации. Причината е, че се очаква заради него броят на американците без здравна застраховка да се увеличи с 24 милиона до 2026 година.

Демократите яростно се противопоставят на проектозакона, а спорове между самите републиканци може да доведат до провала му още в Камарата на представителите. Според Асошитейтед прес 29 републикански членове са против плана, подкрепен от Тръмп, а са необходими само 22, които да гласуват "против" заедно с демократите, за да бъде отхвърлен проектозакона.

Снощи гласуването в Камарата беше отложено за днес, за да бъде осигурена достатъчно подкрепа за законопроекта. Републиканецът и председател на Камарата на представителите Пол Райън обеща, че законът ще получи одобрение.

Седем и половина години обещавахме на американския народ, че ще отменим и заменим този провален закон, защото се разпада и разочарова цели семейства. Утре действаме, заяви Райън.

Дори да получи одобрение в Камарата на представителите, законопроекта ще има трудности да бъде одобрен в Сената, където републиканците имат мнозинство от само 4 души. Някои от тях вече обявиха, че са против здравната реформа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят