Доналд Туск предлага новият председател на ЕК да бъде от групата на социалистите в Европарламента

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предложи новият председател на Европейската комисия да бъде представител на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, която е на второ място по брой на мандатите, предава Reuters.

Туск отправи предложението в рамките на консултации с представители на основните парламентарни фракции в навечерието на срещата на върха на ЕС. Държавните и правителствените ръководители на Европейския съюз

ще се срещнат в неделя вечер в Брюксел на извънредна среща на високо равнище за обсъждане на кандидатите за ръководството на петте ключови институции на ЕС в периода 2019-2024 г.

Според източниците на агенцията на най-голямата фракция в Европейския парламент (Европейска народна партия, ЕНП) Туск предложи позициите на председателя на Европейския парламент и ръководител на външната

служба на ЕС. На либералите, които включват партията на френския президент Еманюел Макрон, Туск е предложил поста председател на Европейския съвет.

За поста председател на ЕЦБ Туск не е говорил. Въпросът вероятно ще бъде оставен за извънредната среща на върха на ЕС. Не са обсъждани и конкретни имена за постовете.

Коментари

Задължително поле