Дори една фурма на ден влияе върху организма

Фурмите (пресни или сушени) са удивителен плод, на който от древността приписват свойството да укрепва здравето и да удължава живота. Твърди се, че в Китай има дълголетници, които се хранят изключително с тях. Медиците са доказали, че малкото съдържание на захар в кръвта често води до огромно усещане за глад. То обаче може да изчезне след изяждането на няколко фурми.

Дълъг е списъкът от полезни вещества, съдържащи се във фурмите. Ще отбележим само, че в него има 23 вида различни аминокиселини, които отсъстват в повечето други плодове.

Фурмите са особено богати на незаменимата аминокиселина триптофан, необходима за оптималното функциониране на мозъка, особено в напреднала възраст. Достатъчното количество триптофан в храната забавя процеса на стареене на клетките, освен това има успокояващо и сънотворно действие. Фурмите съдържат и глутаминова аминокиселина, която препятства образуването на стомашни киселини.

Учените смятат, че 10 фурми на ден са достатъчни за осигуряване на дневната потребност от магнезий, мед и сяра, наполовина – от желязо, и четвърт – от калций.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве