Доц. д-р Желязко Арабаджиев пред "Труд news": Химиотерапията започва да отстъпва на по-модерните форми на лечение при рака

Доц. д-р Желязко Арабаджиев е специалист по медицинска онкология

Въпреки постигнатите добри резултати все още не можем да излезем със заглавието „Победихме рака“

Доц. д-р Арабаджиев, дм е началник на отделението по медицинска онкология в УМБАЛ "Токуда", както и председател на Българско Научно дружество по Имуноонкология.

Всеки ден се среща лица в лице с най-страшното заболяване, което звучи като присъда, а именно - ракът.

Медицинският онколог обаче вижда и лъч надежда, такава, каквато преди 15-20 години не е била възможна. Чрез нови лекарствени комбинации и видове лечение, заболяването вече може да не звучи като стигма.

За карцинома на гърдата в напреднал стадий, новите лекарствени комбинации и чудото на живота, пред "Труд news", говори доц. д-р Желязко Арабаджиев.

- Доц. Арабаджиев, в повечето случаи жените с карцином на гърдата случайно ли разбират за болестта си?

- Да, в много случаи жените разбират случайно за карцинома на гърдата. Често откритията се правят при рутинни прегледи или мамографии. По-честите такива случаи са, когато болестта е в начален стадий и няма видими симптоми. Изненадата идва в случаи, когато болестта е в по-напреднал стадий и на скенер, вече се оказва, че има метастази по костите или до вътрешните органи. Ситуацията би била по-благоприятна с въвеждането на Националния скрининг за карцином на гърдата, който е описан в Раковия план, приет от Министерски съвет на 4 януари 2023 г.

- Октомври е месецът за борба с рака на гърдата. Забелязвате ли през този период да има повече на брой прегледи от страна на жените?

- Да, през октомври целият свят говори за карцинома на гърдата. В България също от около 10 години има сериозен акцент и много голямо медийно внимание. Предлагат се различни профилактични прегледи, като повечето от тях в този период са безплатни, през кампании и пациентски организации. Макар и веднъж в годината това е добре, за да може да се извършват профилактични прегледи. Би било много добре, ако през цялата година се обръща такова внимание и значимост на проблема, но дори и веднъж годишно, обществото е ангажирано с рака на на гърдата. 

- Споменавал сте, че българинът няма доверие на лекарите, а се доверява на алтернативни методи на лечение? Още ли сте на това мнение?

- За съжаление, споделям това, че като цяло, в обществото ни има недоверие към много институции и в това число към лекарите в България, нивото на медицина, която се практикува тук, както и към лечението, което се предоставя на пациентите. Има примери, които може би аргументират недоверието на обществото в медицината в България. Макар те и да са изолирани случаи, вероятно определят общественото мнение. По отношение на карцинома на гърдата съществува определено недоверие към хирурзите, за това, че правят некачествени операции, недоверие в лъчетерапевтите за това, че, както пациентите често казват - „изгориха ми гърдата“, по отношение на медицинските онколози, какъвто съм и аз, за това, че използваме стари лекарства и дори това, че не им слагаме дадените медикаменти. Това са митове. В България има добри хирурзи и подготвени лъчетерапевти. Населението е обезпечено и с достатъчен на брой скенери и не на последно място има изключителна динамика в процеса на одобрение на нови и иновативни противотуморни лекарства, най-вече в областта на рака на гърдата. 

- Защо хората често практикуват т.нар. „здравен туризъм“ и прибягват до чужбина, най-вече търсят лечение в Турция?

- От медицинска гледна точка не си го обяснявам, но си го обяснявам от човешка такава. Когато пациентите отидат да се лекуват в Турция, например, те още от вратата на болничното заведение, а понякога от самата граница или от летището, са поети от персонал на самата болница. Буквално са хванати за ръка и консултантът, който ги поеме, ги води по всички звена, където човекът трябва да получи грижа. В България пациентът сам се лута между различните звена. Търси къде да го оперират, после – къде да направи лъчетерапията. В друга болница пък търси къде да направи таргетна терапия, а ако има усложнения, може да срещне и това, че на дадено място не поемат пациенти с усложнения и го препращат в четвърта. От човешка гледна точка разбирам, че пациентите с рак, особено с карцином на гърдата, са изключително чувствителни хора. Те искат бързо да се отърват от този проблем и да получат най-добра грижа. Затова, мисля, че туризмът ще спре, когато се формират центрове, които са специализирани за лечение на карцинома на гърдата, каквито има в Европа.

- Въпреки напредъка на лечението и наличието на лекарства у нас, често пъти дадена терапия не дава резултат в някои по-напреднали фази на болестта? Защо?

- Ракът все още е нелечимо заболяване, въпреки огромният успех, който наблюдавам през последните 15 години със значително удължаване на живота и удълженото време на настъпване на рецидиви. Обществото не трябва да очаква обещание за излекуване на всеки един клиничен сценарий. Въпреки постигнатите добри резултати все още не можем да излезем със заглавието „Победихме рака“. Съвременните лекарства, като таргетна терапия и имунотерапия, дават поне увереността, че сме близо до това време, защото виждаме фантастични резултати. Има примери на пациенти с карцином на белия дроб, които се лекуват с имунотерапия, и са с преживяемост, която надхвърля повече от 3 години. Нещо, което беше немислимо преди навлизането на имунотрепаията и на таргетните терапии. Има и пациенти, при които по неясни за нас фактори, нямат развитие при използване на някои лекарства. 

- Какви са новостите при лечението на карцином на гърдата, които се прилагат и в нашата страна? 

- В България се въвеждат все повече нови лекарства и методи на лечение, включително таргетна терапия и имунотерапия. Таргетните медикаменти са насочени срещу определени мутации в туморните клетки, които са насочени към нейното непрекъснато делене и ранното метастазиране, и съответно лекарствата, насочени срещу тези мутации, които блокират тези процеси. Имунотерапията навлезе широко в лечението на онкологичните заболявания от близо 12 години. При лъчевата терапия се наблюдава широкото навлизане на радиохирургия, която не води до тежка лъчева реакция и прецизно унищожава малки по размери метастази (в белите дробове, мозъка, кости, черен дроб) и позволява да се намали обема на тумора. 

- Може ли да се съчетае химиотерапия с имунотерапията и при какви показатели?

- Отдавна навлязохме в ерата на комбинираните лекарствени подходи. Комбинирахме химиотерапия с лъчетерапия, а сега е ерата на комбинация на химиотерапия с имунотерапия. Този комбиниран подход може да увеличи ефективността на лечението, особено при пациенти с агресивни форми на рак. Туморите са имуногенни и неимуногенни. Имуногенни са малигненият меланом на кожата, карциномът на пикочния мехур, белодробният карцином, тройно негативният карцином на гърдата. Те по-скоро биха отговорили добре на лечение с имунотерапия, без да се налага тя да се комбинира с нещо друго. Тумори, които са по неимуногенни, като първичния карцином на черния дроб, някои подтипове на карцинома на белите дробове, карциномът на панкреаса и бъбрека, при тях има нужда да се добави химиотерапия, защото тя бързо унищожава бързо делящите се клетки (туморните). Те отделят своите части при разпада си в кръвообръщението и това създава имунна реакция срещу тях. Тази имунна реакция се подсилва от имунотерапията, защото това е смисълът на нейното действие. Затова синергията между химиотерапия и имунотерапия е много добре използвана при някои типове карциноми, като при белия дроб и на гърдата. 

- Все още ли има у пациентите този страх от лечение с химиотерапия?

- Да, това е една от големите стигми при противотуморното лечение. Страхът от химиотерапия все още е разпространен сред пациентите, главно поради страничните ефекти на лечението. Най-отявлен е косопадът. Някои съвременни форми на лечение не водят до този косопад. Гаденето също е следствие на химиотерапията, но пациентът трябва да знае, че има лекарства против повръщане, които може да се приемат и също така да спазват хранителен режим. След като пациентите провеждат химиотерапия трябва да се хранят в малки количества, а не да приемат тежка храна, която да предизвиква гадене, както и да спазват определени рестрикции за дадени храни. Има и хора, които се отказват от това лечение само заради страничните ефекти. Чистата химиотерапия започва да отстъпва на по-модерните форми на лечение, които споменахме, като таргетни и имунотерапии. 

- Когато има покачване на туморния маркер, означава ли, че лечението не работи в наша полза? 

- Когато туморният маркер е повишен предоперативно или в хода на лечението, може да се предположи, че има тласък на болестта. Всяка една стойност над горната граница, при пациент с онкологично заболяване, налага провеждането на допълнителни диагностични дейности, за да се установи дали има субстрат, който е довел до повишаване на този маркер. При повишаването му, при пациенти с карцином на гърда, означава, че те трябва да се насочат за скенер и др. изследване. Понижаването на туморния маркер по време на лечението пък предполага добър ефект от терапията. Туморните маркери трябва да бъдат изследвани само по медицинско назначение и интерпретирани от специалист – онколог. В противен случай може да се стигне до грешни заключения.

- Може ли да се стигне до изчерпване на възможности за лечение в даден момент?

- Възможно е да има няколко поредни неуспеха на различни лекарствени комбинации и лечение. Специално при карцинома на гърдата може да има 7 или 8 поредни линии на лечение. Има много видове лекарства, които е възможно много добре в последователност да бъдат прилагани. Зависи от терапевтичните възможности и вида на карцинома. Предполага се, че когато пациентът не отговори на три-четири вида лекарствени комбинации, то има някаква резистентност, неясна за нас към този момент.

- Кога може да говорим вече за карцинома на гърдата като хронично заболяване?

- Нашата цел е пациентките, които не можем да излекуваме, да живеят с този вид рак и да бъдат полезни за себе си, близките си и обществото. Благодарение на съвременните таргетни терапии, голяма част от видовете карцином на гърда, макар и в метастатичен план, достигнахме до хронифициране на това заболяване. Пациентките живеят с ежедневното си лечение при едно добро качество на живот. Спокойно може да заявим, че някои от видовете карциноми на гърда вече са хронични форми на заболяване, както е един захарен диабет. 

- Какво е BRCA1 мутация? 

- BRCA1 е генетична мутация, която значително увеличава риска от развитие на рак на гърдата и яйчниците. Въпреки това, наличието на мутацията не означава, че заболяването ще се развие със сигурност. Вече има лекарства, насочени срещу тези мутации. Първо при карцинома на яйчниците, а впоследствие при карцинома на гърдата, а сега на простатата и панкреаса. Те блокират сигналните пътища, които този мутирал ген инициира. Ако пациентите имат BRCA1 мутация, задължително трябва да се направи генетична консултации за близките. При рак на гърдата, който е предимно при жените, изследването следва да се направи при жени-роднини.

- Жените с продължителни ин витро процедури и дълго ползване на контрацепция с по-висок риск ли са? 

- Някои проучвания показват връзка между продължителната употреба на хормонална контрацепция и повишения риск от рак на гърдата, но този риск е сравнително малък. Ин витро процедурите също могат да увеличат риска, но са необходими повече изследвания за категорични заключения.

- Има ли „чудо“, на което сте бил свидетел при жена, диагностицирана с това заболяване?

- Има много случаи на пациенти, които след тежка диагноза и интензивно лечение са постигнали пълна ремисия и са се върнали към нормалния си живот. Един такъв случай беше пациентка с напреднал рак на гърдата, която благодарение на новите терапевтични методи, постигна пълно излекуване и вече живее здрав и пълноценен живот. Виждам случаи, при които в миналото резултатите от лечението не бяха толкова впечатляващи, а сега има такива пациенти, които с едно-две хапчета на ден, живеят дълги години с добро качество на живот. За мен това е "чудо", което в миналото не съм и мечтал да видя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта