Все още никой не е поел отговорност за взрива в Лион

България гласува за Европейски парламент

На 26 май 2019 да почерпят

Вениамин, Симона, Тодор и Ивана отпаднаха след първия концерт на живо в „Гласът на България“

Тино от „Гласът на България“ вкара чалга хит във филм на Тарантино

Лекуват в „Пирогов“ момче, поразено от токов удар в Северна Македония

Клуб на БГ професионалисти превзема Вашингтон Организацията помага на сънародниците ни да се реализират по-добре в Америка

Битката на финалистите в „Гласът на България“ започна

Британски алпинист загина на слизане от Еверест

Амелия Личева – във фокуса на Българския П.Е.Н.-център

Текстописецът и продуцент Крис Янг пред “Труд”: Дара е енергийно торнадо

51-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт, стана донор на черен дроб Мъжът е приет във Великотърновската болница с тежка травма

Запорираха сметки и имоти на кмета на Септември Марин Рачев и съпругата му

Откриха ДНК следи от заподозрения за експлозията в Лион

Без тениска на бала, моля! Благотворителността ви да е по мярка…

Доц. д-р Свилен Маслянков, хирург в Александровска болница, пред „Труд“: Над 4000 души заболяват годишно от рак на гърдата Самолечението е опасно и често забавя борбата с болестта

Снимка: Личен архив

С д-р Свилен Маслянков разговаряме за специфичните му научни и практически интереси свързани с онкологичната, пластично-възстановителната, миниинвазивна и колопроктологична хирургия, с над 250 оперативни намеси годишно. За нарастващата заболеваемост от рак заради индустриализацията в световен мащаб. Както и за ролята на ранната диагностика и иновативните методи за лечение на коварната болест.

– Доц. Маслянков, какви са тенденциите в онкологичната заболеваемост?
– Световните тенденции сочат, че заболеваемостта се увеличава бавно и постепенно, особено в индустриалните държави. Причинителите на ракови заболявания са най-вече замърсяването на природните ресурси – въздух, вода, почва, както и некачествената храна. В развитите държави много усилено се работи за ранната диагностика на тези патологии. Разработват се и се прилагат множество скринингови програми. Използват се и множество терапевтични методи, като например премахване на полипи по червата, които са предракови образувания. При наличие на тумор пък, се преценява в какъв стадий на развитие е и едва тогава се прилагат различни хирургични техники по възможност с по-малка инвазия.

– Кои са най-честите патологии?
– Класиката е най-често рак на белите дробове, който е 11,6 % от общата заболеваемост, такива са данните и за рак на гърдата. Следват дебелочревните тумори, които са около 10,2 % от цялата патологична онкология. У нас малко над 4000 души заболяват годишно от рак на гърдата, от рак на коло ректума – почти 3000 човека. Белият дроб е водещ при мъжете – с около 20 % от онкологичната патология. Интересно е, че докато при рак на гърдата, смъртните случаи са наполовина от броя на заболелите, то при колоректалния карцином този процент е много по-малък и статистиката показва, че 9,2 % от онкологично болните загиват от болестт­а. Това означава, че има какво още да се направи по отношение на борбата с рак на стомашно-чревния тракт. Нужно е да се прилагат нов тип лечение, нови подходи, които да намалят броя на леталните случаи. От изключителна важност обаче са ранната диагностика и профилактика.

– Кои хора попадат в рисковите групи?
– Рискови групи са пациенти с доброкачествени и хронично-възпалителни заболявания, такива с полипи и други предракови състояния. А също и такива с наследствен фактор, които имат във фамилията си двама, трима роднини с подобни заболявания. Не на последно място са и носителите на наследствени полипозни синдроми.

– Вие прилагате в практиката си световен опит. Какви са новите методи при лечението на злокачествените тумори?
– Имам пациент, който оперирах през 2015 г. от рак на дебелото черво. Туморът беше запушил почти напълно органа. Примерът е показателен за мултимодалност на лечението. С прилагане на различни възможни форми на изцеление, този човек и днес е жив. Още по време на операцията се забеляза единична находка в белия дроб. Веднага след операцията на дебелото черво, го насочихме към белодробен хирург, който локализира метастаза, подлежаща на хирургично отстраняване. След това човекът проведе следоперативна химиотерапия и в рамките на година нямаше други разсейки. В края на 2016 г. установихме единична местастаза в черния дроб. Отново го оперирах, отстраних разсейката и последва нов курс химиотерапия. След известен период на липса на заболяване, болестта отново се активира, през 2017 г. се откри метастаза в гръбначен прешлен. Отново подлежаща на хирургично лечение със стабилизация на гръбнака и пореден курс химиотерапия и последвало подобрение.

– Има ли пълно изцеление на пациенти с рак?
– Когато започвах работа преди 20-ина години, щом се диагностицират тумор и разсейки, пациентите бяха обявявани за безперспективни с очаквана продължителност на живота няколко месеца. Сега борбата с рака продължава много по-дълго време, а при адекватно лечение на такива пациенти, можем да постигнем 20-25 % 5-годишна преживяемост. В онкологията 5-годишната преживяемост се счита за период на излекуване. Има значение обаче какъв сегмент от червото отстраняваме. В старите учебници и редица хирурзи все още практикуват методът да се реже повече от 20 см над тумора и поне 5 см под него. В съвременните практики изрязване по 10 см във всички направления обикновено се счита за достатъчно. Но задължително трябва да се мисли и по отношение на лимфната система на тумора. Трябва да се пресекат в основата хранещите образуванието съдове, около които се знае, че преминават лимфните дренажи на самия тумор. По европейската концепция трябва да се прави дисекция поне до втори лимфен колектор, а източните школи- японска, корейска и др. разширяват и отстраняват лимфните възли и на трети лимфен колектор. Това довежда до 3-5% по-добра преживяемост на пациентите, но за сметка на повече следоперативни усложнения и по-дълъг болничен престой.

– В кои случаи може максимално да се повлияе на злокачествено образувание?
– Практиката напоследък показва, че е належащо да се извършва изследване на генетиката на различните видове тумори в битката с рака. Всяко злокачествено образувание е полигенно и с различни генетични линии. Дори и по време на лечение е възможно да настъпи промяна в гените на тумора и той да стане нечувствителен и да спре да се влияе от терапията. У нас обаче такива изследвания рядко се правят, защото са скъпи. Подобен анализ при рак на гърдата например струва над 1000 лева. При оперативни намеси в черния дроб има описани двуетапни техники. За да бъде подготвен той, предварително се насочва кръвта към по-малко засегнатата половина, като същевременно тя може да бъде „изчистена“ от 3 до 4 малки разсейки. Това се постига чрез операция и лигатура (връзване) на голям кръвоносен клон или неинвазивно чрез артериална емболизация. Моя пациентка например, направи метахронна метастаза, появила се впоследствие след първата операция на чревен тумор. Тази метастаза беше на трудно място и доста голяма като туморен обем, почти колкото топка за тенис на корт. Единственият шанс бе да отстраним дясната половина на черния дроб. Но подготвяйки я за операция, приложихме съвременния метод, като колеги от инвазивната кардиология блокираха кръвоснабдяването на тази метастаза. Това доведе до свиването и последва хирургичната интервенция по изрязване част от черния дроб. Това е ярък пример на мулдимодалност на лечението от различни специалисти и прилагане на разнородни техники, за да се постигне максимално добър резултат. При ангиографска намеса оперативно можем да свържем с чернодробното кръвоснабдяване пособия, наречени портове, през които да се прави локална химиотерапия. Така се минимизират дозите и се намалява системната интоксикация. По този път може да се вкарат и специфични микросфери, с които да се окаже локална лъчетерапия върху метастазите. Това е иновативен принцип, но за съжаление в България не знам да се прилага, защото е скъп и ергоемък. Има техника, наречена редиофреквентна аблация за унищожаване на чернодробни метастази, чрез използване на ток с определена висока честота. Той се подава през специфични игли, около които се повишава температурата. Така местазата може да бъде унищожена по време на лапароскопска операция, при отворена хирургична интервенция, както и неинвазивно, под ехографски контрол.

– Вие стриктно следите новостите в лечението на онкологичните заболявания и наскоро се завърнахте от конгрес в Лисабон. Какво дискутираха световните светила в медицината?
– Участвах в Деветия мултидисциплинарен конгрес за колоректални заболявания. Във форума се включиха не само хирурзи, но и специалисти, които се занимават с диагностика и лечение на рак на червата като гастероентеролози, химиотерапевти, лъчетерапевти и др. Имаше представители от цяла Европа – Франция, Испания, Германия, Холандия, Португалия. Участваха лекари от Южна Корея, както и лектори от САЩ. Дискутирано бе, че се търсят възможности при онкологично болни да бъдат изолирани от кръвта определени туморни ДНК или клетки. Според теорията на Фишер, заболяването рак е свързано с кръвообращението на човек много рано след появата му. Тази теория, която е от 80-те години на миналия век, обяснява защо при много злокачествени образувания е оправдано да се започне с химиотерапия в самото начало на лечението. Не винаги с изрязването на тумора реално удължава с много живота на болния. Понякога разсейките са по-коварния елемент на болестта и именно те решават продължителността на живот на пациента. Дори и да ги няма в организма, или при по-голяма засегнатост на органа, се допуска, че този тумор е по-стар и да има метастази, които по време на операцията да не са видими, но да са предпоставка за по-късната им проява. Като пример мога да посоча българин в Испания, заболял от рак на стомаха без далечни разсейки. Преди 5-6 г. бе диагностициран там и подложен на химиотерапия. След това последвало хирургично лечение и сега е добре. У нас все още това не е практика. С генетични изследвания се правят опити за изработване на молекулни модели за предсказване вероятността за наличие на регионални лимфни възли т.н ар. „радиомика“ и така се предвижда дори за първоначален тумор колко агресивен може да бъде и дали би се поддал само на локално лечение. Има начин дори с ендоскопска дисекция да се премахне малък тумор от червото, а в останалите случаи с по-висок риск да се подложат на конвенционална хирургия.

– Какви са симптомите за онкологично заболяване на стомашно-чревния тракт?
– Стандартен симптом, който никога не бива да бъде пренебрегван, е наличие на кръв в изпражненията. За съжаление не са един и два случаите, в които кървенето при дефекацията се свързва с хемороидната болест. За съжаление не са и малко колегите, които изписват медикаменти за лечение на хемороиди като мазила, свещички и всъщност забавят диагнозата. Пациент с кървене влязъл в моя кабинет, независимо от характера, предвид зачестяването на тази болест, няма как да не бъде насочен на колоноскопия. В България достъпът до специалисти, които правят това изследване, е лесен, с направление, по здравна каса. Нито е толкова страшно, нито болезнено, може да бъде направено и с упойка. Аз лично съм се подлагал преди 4 г., защото съм фамилно обременен и според съвременните стандарти на петата година отново ще направя подобна профилактика. Други тревожни симптоми са изхождането на слуз и гной. Чести са промяната в навиците на запек, разстройство или редуването им. Подуване, болки и спазми в корема. За по-високите тумори е характерна и желязо-дефицитна анемия, обусловена от хроничната кръвозагуба. Освен колоноскопията, добри диагностични средства са също бариева снимка на червата, виртуална колоноскопия, ехография, скенер, ядреномагнитен резонанс. Най-висшата форма на диагностика е ПЕТ-скенер, какъвто най-модерен имаме при нас в „Александровска“. За контрол на болестта е важно нивото на туморните маркери. В момента имам странен случай на съпрузи, и двамата с рак на червото. Мъжът пръв бе диагностициран с разсейки в черния дроб. Премина през химиотерапия и отстранихме обруванието, а след това приложихме и локална химиотерапия като в момента е в задоволително състояние. После се разболя жена му от рак на ректума и след като направи предоперативна лъче-химиотерапия, туморът се сви до рамките на 5-стотинкова монета и това позволи да бъде отстранен миниинвазивно през ануса. В резултат не се намериха витални туморни клетки. Ако трябваше да оперирам по стандартния начин, тя щеше да е завинаги с торбичка на корема. Сега обаче е добре и предстои само да бъде наблюдавана.

– Какви са причините, предизвикващи коварното заболяване?
– Основни са индустриализацията и храненето. Употребата на храни с високо съдържание на мазнини, препържвани при висока температура, честа употреба на месо, използване на домакински съдове със старите тефлонови покрития, фритюрници, микровълнови печки. Недостатъчна употреба на фибри и целулозни вещества. Създаване на киселинна среда в организма, която предизвиква възпалителни процеси и се получава дисбактериоза. Добре е да се прилагат установените от християнстовото пости, за да се пречиства организмът. Червените меса- свинско и телешко са опасни. Препоръчвам балансирано хранене с качествени продукти.

– Какво трябва да приема превантивно човек, за да се предпази от рак?
– Вещества, за които се смята, че предпазват, са 1/4 таблетка аспирин дневно, витамини – С, Е, антиоксиданти, калций, бетакаротини, противозпалителни средства. Да се консумират повече кисело мляко, цитрусови плодове и зеленчуци богати на фибри и целулоза.

– Как бихте коментирали вариантите на самолечение с алтернативни методи като билки и други субстанции, които се смятат за панацея?
– Самолечението е опасно и често забавя борбата с рака. Няма нищо лошо пациентите да приемат хранителни добавки, стрити гъби, имуностимуланти и др., които помагат за пречистването на организма и за засилване на имунната система. Това обаче трябва да става само след консултация с лекуващия лекар, а не по собствена преценка или по указания в интернет.

Нашият гост
Доц. д-р Свилен Маслянков е хирург с над 20-годишен опит. Завършва медицина в МУ – София и стартира кариерата си в Комплексен онкологичен център- Велико Търново. През 2012 г. защитава успешно докторска теза на тема „Измерване качеството на живота на пациенти с рак на ректума – възможност за прецизиране на оперативното лечение”. След спечелен конкурс развива преподавателска кариера в Александровска болница, II Хирургия, при МУ – София. Специализирал е в клиники в Гърция, Испания, Хърватска, Англия, Русия и др. Има над 70 участия в конгреси и конференции у нас и в чужбина.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Над 4000 жени годишно заболяват от рак на гърдата/-ите/,а не души! Мъжете нямат такова заболяване,защото нямат млечни жлези в сутиен. Не пишете глупости!

    1. Има и мъже с това заболяване, но по-малък процент. Нека първо да прочетем, а след това да коментираме.

  2. Има и мъже с това заболяване, но са по-малък процент. Нека първо да се поинтересуваме, да прочетем и след това да пишем.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.