До края на декември чакаме отчет за открития нефт в Черно море

До края на декември държавата трябва да получи отчет от френската компания "Тотал" за проучването им за петрол и природен газ в Черно море, информира БТВ. До този момент няма информация за количествата нефт, които "Тотал" съобщи, че е открила в българските води на Черно Море.

Положителният резултат за наличие нефт идва от сондаж дълбоко в Черно море между Варна и Бургас.

За пръв път в България се прави сондаж на такава дълбочина - на близо 6000 метра. Проучването стига до  близо 2 хиляди метра под водата плюс още близо 4 хиляди метра надолу под земята.

Добивът  на такава дълбочина е изключително скъп и може да се окаже нерентабилно, ако няма големи запаси.

Споразумението предвижда проучванията да продължат до 2022 г. Ако се открият достатъчно залежи, "Тотал" може във  всеки един момент да заяви търговското откритие и да сключи договор за добив на концесия.

„Доколкото подземните богатства са собственост на държавата, България ще спечели, и то много, стига да има достатъчно количества”, подчерта вицепремиерът Томислав Дончев.

Колко точно нефт и дали има газ в българските води на Черно море, все още не е ясно. Първият сондаж на близо 6 километра дълбочина показва единствено, че има гориво под земята, но не и дали количествата са рентабилни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес