До края на седмицата приключва загробването на свинете с африканска чума в Свищовско

През последните дни не са анализирани проби от диви свине

Умъртвяват по възможно най-бързия начин свинете от фермата в свищовското село Българско Сливово и се загробват съгласно всички изисквания. До края на седмицата окончателният протокол за загробването на всички животни ще е факт. След това ще се пристъпи към дезинфекция, за да не се позволи излизане на вируса извън комплекса. Срокът за ново населване с прасета е минимум след 6 месеца.

Това стана ясно на седмичното заседание на Областната епизоотична комисия във Велико Търново. В срещата участваха представители на РЗИ, РДГ, ЛРД Сокол 1884, ОД МВР, ОД „Земеделие” и РД ПБЗН Велико Търново, ОПУ - Велико Търново, представител на пристанищна инфраструктура, представители на Летище - Горна Оряховица и други институции ангажирани с проблема. Всички представители на институциите участващи в срещата докладваха за постъпваща при тях информация и мерките, които се вземат ежедневно.

Директорът на Областната дирекция по храните д-р Станимир Спасов благодари на Областно пътно управление в лицето на инж. Венцислав Ангелов за предоставените транспортни средства и съдействие, както и на кмета на Община Свищов Генчо Генчев за пълното съдействие. Д-р Спасов сподели, че на територията на селата Морава и Климентово са умъртвени всички животни, а позитивното е че през тази седмица няма изпратени проби за анализ, както и не са анализирани проби от диви свине.

Областната комисия за борба с епизоотичните ситуации взе конкретни решения.

Кметовете на общините от област Велико Търново трябва да изпратят в срок до 13 явгуст на Областния управител на област Велико Търново списъци с броя заклани свине от обекти тип „заден двор“, заверени от кметове, кметски наместници и официални лекари.

Областната комисия за борба с епизоотичните ситуации – Велико Търново подкрепя искането на ТП „ДГС - Свищов“ за извършване на предвидените дейности за есента на 2019 г. при стриктно спазване на всички мерки за биосигурност.

Коментари

Задължително поле