До 10% поскъпване на жилищата в София

Средната стойност на квадратен метър в столицата мина 1000 евро

С 12% средно до 1000 евро на квадратен метър са поскъпнали жилищата в София през 2016 година, отчете Сдружението на брокери на имоти. Заместник-председателят на сдружението Илиана Василева прогнозира пред “Труд” ново плавно увеличение на цените на апартаментите в столицата с до 10% и достигане на средни стойности от 1100 евро кв./м в града през настоящата година. Според нея рекордно ниските лихви по ипотечните кредити, които предлагат банките, движат търсенето, което е нараснало с 1/3 на годишна база.

“Купувачите искат да получат добро съотношение между четири основни показателя - местоположение, инфраструктура, състояние на имота и конкурентна цена”, обясни Василева.

Анализатори все по-често започват да говорят за дефицит на стойностни имоти в столицата. Най-силен е той за гарсониери или маломерни двустайни апартаменти с площ между 40 и 60 кв. м.

Интересът към новото строителство е огромен, като една четвърт от купувачите се ориентират към сделки “на зелено”.

“При покупка “на зелено” има съответни рискове, но и възможност да си изберете апартамент, етаж, изложение и при внимателен подбор на фирма и условия, да сключите добра сделка”, обясни пред вестника брокерът Борис Тодоров. По думите му липсата на лихви по депозитите и по-достъпното кредитиране от страна на банките са причина много семейства, които са живели дълго време под наем в София, да вземат решение за покупка на собствен имот.

Нараства и търсенето на панелни жилища, като според сдружението, ако са налице добро състояние на апартамента и локация близо до метро, цените в сегмента стигат 900-1000 евро за квадратен метър. Все повече хора използват и друго предимство на панелното строителство - ефективността на реални площи, които предлагат жилищата, както и функционалното разпределение на стаите.

Традиционно най-търсени райони за купуване на жилище в София са централните и тези в периферията на града, до които върви метро.

Брокерите отбелязват повишен интерес към по-евтини квартали като “Левски” и “Враждебна”, може би и поради факта, че до 2 години и дотам ще стигне подземният транспорт.

При новото строителство купувачите са готови да дават все повече и за гараж. Цените за паркомясто варират от 5000 до 10 000 евро, а в подземен гараж офертите започват от 8000 и стигат до 25 000 евро.

 

Тенденция

Нов бизнес - ремонт и препродаване

Брокери отчитат нова бизнес тенденция на пазара на имоти в София - хора, които купуват имоти, ремонтират ги и след това ги препродават на по-висока цена или ги отдават изгодно под наем. Примерно, едностаен апартамент, купен за 35 000 евро, може да бъде ремонтиран за около 3000 евро и после продаден за 42-43 хил. евро. След ремонт при препродажба хората си докарват около 4000-5000 евро, коментира Борис Тодоров. По думите му това е вид инвестиция, която докарва нелоши печалби на българи със спестявания, които са решили да ги “развържат”.

При наемите най-предпочитани квартали остават Студентският град и близките около него, “Младост” и “Люлин”. Цените за наемане на нов едностаен в Студентския град започват от 450 лева на месец.

Коментари

Задължително поле