До 2025 година: Домакинствата купуват ток на свободни цени

До края на 2025 година и домакинствата ще излязат на свободния пазар на електроенергия.

ЕК подпомага трите района, засегнати от спирането на ТЕЦ-овете

Делът на ВЕИ стига 27%

До 2025 година домакинствата в Българи ще купуват ток на свободни цени. Тогава ще приключи пълната либерализация на енергийния пазар. Това съобщи председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов по време на онлайн конференция на тема “Политиката по климата и “Зелената сделка”.
Той отбеляза, че към този момент целият стопански сектор е на свободния пазар на ток.

С последните промени в Закона за енергетиката ще бъде насърчена либерализацията, навлизането на ВЕИ и ще бъде дадено определение за “зелен водород”, което да помогне за навлизането му в икономиката. До 2030 г. делът на ВЕИ в крайното потребление на електроенергия у нас трябва да достигне 27%, припомни Николов.
Европейската комисия ще подпомогне трите най-засегнати въгледобивни райони от затварянето на въглищните централи заради преминаването към безвъглеродна икономика, посочи вицепремиерът Томислав Дончев. Става дума за областите Кюстендил, Перник и Стара Загора. България счита, че има и други райони в страната, ние сме посочили 8, които също ще бъдат засегнати и в момента на база споразумения със Световната банка сме стартирали изработването на планове за справедлив преход в тях, каза още Дончев.

Коментари

Задължително поле