До 30% отстъпка от тол таксата за тирове (обзор)

Започна поставянето на сензори в асфалта, с които ще се измерва теглото на преминаващите автомобили. Нарушителите, които карат повече товар от допустимото, ще бъдат глобявани, обясни зам.-министър Нанков.

Тестват новата система при максимална цена от 12 ст. за километър

Обсъждат дали да освободят автобусите

Платените трасета стават ясни до края на годината

До 30 на сто отстъпка от тол таксите ще могат да ползват превозвачите, чиято дейност включва най-много курсове по родните шосета. Това стана ясно след второто заседание на Обществения консултативен съвет по въвеждане в експлоатация на електронната система за таксуване на база време и изминато разстояние. Все още не е ясно какъв ще бъде размерът на отстъпките, защото нашето предложение беше при таксуване от 25 ст. на кирометър за камионите с тегло над 12 тона и категория Евро 6, която е и най-замърсяващата околната среда, обясни зам.-регионалният министър и председател на съвета Николай Нанков. Той уточни, че към момента се обсъжда вариант превозвачите да плащат 30% по-ниска такса при изминати над 10 хил. км от превозните им средства за месец. Отстъпката за изминати над 7500 км може да е 20%, а за над 5000 км - 10 на сто, обясни Нанков.

Тези намаления обаче са били дискутирани при максимална тол такса от 25 ст. на км. В същото време обаче тестовете на тол системата от 16 август ще започнат при таксуване от 10-12 ст/км за най-тежките и замърсяващи камиони, стана ясно след съвета. Поне месец ще се тества кои разчети - на строителното ведомство и Световната банка или на бизнеса, са по-верни. Едва след това ще се водят нови разговори за обхвата на тол системата и за цената на километър. Очаква се решение да се вземе до края на годината, обясни Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи. Той допълни, че бизнесът настоява тол такси да се плащат само по магистралите и пътищата 1-ви клас, както и по тези от второкласната пътна мрежа, които са с интензивен трафик.

Вече са поставени 80% от информационните системи, които ще следят за нарушители, преоборудвани са и близо 20% от старите такива, които досега служиха само за преброяване на трафика.

Коментари

Задължително поле