До 31 януари избираме какви да бъдат осигуровките

Краен срок

Важи за самоосигуряващите се

До 31 януари самоосигуряващите се граждани могат да променят вида на осигуряването си, напомниха от НАП. Те задължително се осигуряват във фонд „Пенсии“ на държавното обществено осигуряване (ДОО), а по свой избор могат да се осигуряват и във фонд „Общо заболяване и майчинство”.

Самоосигуряващите се, които изберат да внасят осигуровки и във фонд „Общо заболяване и майчинство”, могат да ползват всички осигурени социални рискове (без трудова злополука и професионална болест и безработица) на ДОО. Другият вариант е да внасят осигуровки с по-нисък процент само във фонд „Пенсии“ (за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт). В този случай, самоосигуряващите се нямат право на парични обезщетения за временна неработоспособност поради общо заболяване, бременност и раждане, за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, и др., изплащани от държавното обществено осигуряване, напомнят от НАП.

Видът на осигуряването на самоосигуряващите се може да се променя за всяка календарна година, ако е подадена декларация в НАП. Срокът за подаване на документа е до 31 януари на съответната година. Декларацията се подава по утвърден образец в офис на НАП или чрез е-услугите на приходната агенция с персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис.
При прекъсване и възобновяване на съответната трудова дейност, както и при започване на друга трудова дейност от самоосигуряващия се през календарната година, не може да се променя вече избраният и декларираният вид осигуряване.

Повече информация и насоки за попълването на данъчни и осигурителни декларации можете да получите на телефони: 0700 18 700 или 02 9859 6801 (на цена, съгласно тарифата на телефонния оператор).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари