До 391 166 лева помощ на туроператор

Разпределят пропорционално 10-те милиона между допуснатите кандидати

Няма да декларират спад на оборота

Максимална помощ от 10% от общия оборот за 2019г., но не повече от 391 166 лева може да получи туроператор или туристически агент от общо предвидените 10-те милиона лева за подпомагане на бранша чрез ОП „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) за справяне с последиците от кризата заради мерките за ограничаване на глобалната пандемия на Ковид-19, съобщиха за „Труд“ от Министерство на туризма.

Средствата ще бъдат разпределени пропорционално сред одобрените кандидати, като няма да има значение кой е подал първи и кой последен документи, стига да са спазени предвидените срокове. Така фирма, която е реализирала да речем 3 на сто от общия оборот на всички допуснати фирми ще получи 3 на сто от 10-те милиона, но без сумата да надхвърля 10% от общия оборот за 2019г. И не повече от 391 166 лева.

Не всички туроператори и турагенти обаче ще бъдат допуснати да кандидатстват. За да се случи това туропреаторската или агентска дейност трябва да е тяхна основна, а не съпътстваща към предприятие като хотел или с друга производствена дейност. Освен това ще е задължително и кандидатстващите туроператори да имат задължителната за упражняване на дейността им валидна застраховка за професионална отговорност. Третото условие е фирмите да не дължат на хазната повече от 1% годишния им оборот за приключената финансова година, като максималната им задлъжнялост може да е до 50 000 лева. Ако е по-голяма, за да бъдат допуснати ще трябва да предоставят споразумение или друг документ, доказващ, че са договорили разсрочване на дълговете си.

Всички туроператори и агенти, които успяха да се възползват от другата схема за финансова помощ по ОПИК за до 10 000 лева на компания, ще могат да кандидатстват, но само за времеви период или за дейности, за които до момента не са получили помощ.

След публикуването на поканата за участие към фирмите от туристическия сектор те ще имат най-малко пет дни да се запознаят с условията, през които схемата ще е затворена за кандидатстване. След отварянето й компаниите ще имат други най-малко пет дни, в които да подадат документи. Те ще се пращат единствено по електронен път, като според обещанията от страна на Министерство на туризма процедурата ще е опростена, така че да не се налага на туроператорите да ползват консултантски компании. Много такива обаче вече пращат оферти, като искат хонорар и процент от евентуално получената помощ.

Сред задължителните условия на проекта освен отчитането и доказването на всички записани в него дейности е и поставяне на информация за проекта на сайта на туроператора, както и плакат формат А3, че компанията изпълнява проект. В случай, че това не се направи или бъдат допуснати други пропуски при изпълнението от първоначално предвидената сума ще бъдат удържани финансови корекции.

 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм