До 4.7% е паднал делът на контрабандните цигари в страната (Графики)

До 4.7% се е свил делът на контрабандните цигари в страната - нов рекорд и понижение с 1.1% спрямо предходното тримесечие. Така той достига най-ниското ниво от 11 години насам.

Това показва проучване на Инициатива „Срещу незаконната търговия“ за второто тримесечие на 2018 г. Извадката е на база проучване на празни кутии от цигари в 26 града и преброени над 6000 празни кутии.

Показателят намалява драстично спрямо първото тримесечие на годината - от 5,8% до 4,7% (намаление с -1,1%). Тенденцията, която отчита проучването, е, че се появяват нови марки, непредназначени за нашия пазар. Compliment – една от тях, държи най-голям дял от незаконната търговия с цигари - 17,5%. Откроява се тенденция за намаление на дела по отношение на duty freee цигари от Гърция и Турция и такива с неопределен произход.

Хасково продължава да държи челните места в класацията с 15,3% (+1,3%), Велико Търново също отчита ръст спрямо предходното тримесечие с 2,6%.

България е с най-ниското потребление на контрабанда от 22 страни в ЕС и се нарежда на четвърто място по спад на дела на незаконна търговия на годишна база с 2,3%.

На срещата присъстваха премиерът Бойко Борисов, главният прокурор на федерална провинция Бавария Рейнард Рьотле и на България Сотир Цацаров, вътрешният министър Валентин Радев, финансовият министър Владислав Горанов, шефът на комисията по борба с контрабандата в парламента Емил Димитров - Ревизоро и представители на тютюневия бранш.

Пред присъстващите в залата беше показано и видео от акцията в разбитата контрабандна фабрика в Карнобат и в складовете в пазарджишкото село.

"Ние направихме с Европол и партньорски служби успешни акции срещу контрабандата, 16 фабрики в Европа от 2016 г. са реализирани по двустранното ни сътрудничество", похвали се Борисов на германския прокурор.

„Резултатите са много впечатляващи, контрабандата на цигари е наистина е огромен дял от организираната престъпност, ние също имаме подобни проблеми. Радваме се, че се подхожда по този сериозен начин. Поздравявам ви за успехите, надявам се една част от средствата да бъдат и в полза на прокуратурата и полицията“, каза Рейнард Рьотле.

Коментари

Задължително поле