Морска изложба привлича десетки посетители

Румен Петков: Изтичащият мандат е най-голямата катастрофа за левицата от Освобождението

Росен Бъчваров, говорител на НАП: Изтеклите данни са на малко над 5 млн. души

Две нови огнища на Африканска чума при домашни свине за първи път в област Русе

Народното събрание прие отпадането на машинното гласуване

Искат да се забрани достъпът на гъбарите в горите

Прокуратурата постанови задържане под стража на шведа-автокрадец Кристофер Андерсон нямал шофьорска книжка

БСП – София с кандидати за кметове в още 5 столични района

Започва фестивалът „Дни на куклите”

Министерство на културата: Строителят на Ларгото да отстрани проблемите по обекта Ще предявим съдебен иск при отказ да се премахнат повредите, каза Боил Банов

Турски отбор подписа с грешен футболист

Горанов: Свидетели сме на най-сериозната досега хакерска атака у нас

Илияна Йотова за речта на Урсула фон дер Лайен: Повече емоции, отколкото отговори!

„Червени“ фенове окупираха черногорски курорти

ЦСКА с променлив успех в бивша Югославия

ДПС предлагат дарения без таван за партиите

ДПС ще предложи отпадането на ограниченията за финансиране на партиите от юридически лица и таванът за финансиране от физически лица. Това обяви пред журналисти народният представител Йордан Цонев след срещата по покана на „БСП за България“ относно размера на партийните субсидии.

Днес единствено ДПС откликнаха на поканата на БСП за разговори по темата. ГЕРБ отказаха още миналата седмица, а Обединени патриоти не се появиха на срещата преди обед. От БСП предложиха всички партии да върнат парите от субсидии, които държат на влог. Малко по-рано обаче стана ясно, че в сметката на социалистите за останали едва няколко стотин хиляди лева, докато в края на 2018 г. там е имало над 6 милиона.

В момента законът забранява даренията от юридически лица, а прагът за физически е 30 000 лв.

„Нашата позиция я знаете – ние сме за обществено финансиране, поддържали сме го през годините. Бяхме против референдума и против това, че на обществото не се обяснява, че политическите партии имат нужда от открито обществено финансиране, за да не стане после по-скъпо за бюджета, за да не се възобновят стари връзки с бизнеса, което не е добре нито за страната, нито за бюджета, нито за политическия процес“, обясни Йордан Цонев.

Поканени сме за разговори от БСП в условията на прието на първо четене предложение за субсидия от 1 лв. Субсидия от 1 лв. е равно на субсидия от 0 лв. Това не устройва политическия живот на партиите, те имат по-голяма нужда, каза Цонев.

Според него субсидия от 4, 5 или 6 лв. устройва само двете големи партии. „Всички останали имаме между 200 и 300 хил. гласове. Тези субсидии няма да стигат на партиите да си платят разходите, да не говорим за медийните такива. Според него или трябва да остане публичното финансиране, така че партиите да могат да водят нормален политически живот, или да се мине към финансиране по другия начин – през физически и юридически лица.

„Доколкото индикациите от днешния ден са, че управляващите партии ще приемат предложението на ГЕРБ за 1 лв., нашето предложение е да отпаднат ограниченията за финансиране от юридически лица, както и таванът за финансиране от физически лица“, заяви Цонев.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.