Дребни ремонти вдигат цената на апартамента

Цените на добре обзаведените и наскоро ремонтирани апартаменти са по-високи.

Посъветвайте се с дизайнер кое от старото обзавеждане да бъде запазено

Важно е дали новият купувач е готов да запази банята, кухнята и част от мебелите

Добрият вид на мазето е плюс

Ремонт на старо жилище преди пускането му за продажба може да повиши цената с между 3 хил. и 10 хил. евро, казват брокери на имоти. От съществено значение е дали купувачът ще поиска да запази банята, кухнята и част от обзавеждането в продавания имот. Ако прецени, че не е необходимо да прави основен ремонт на всички помещения в жилището, е готов да плати по-висока цена.

Кухнята и банята са помещенията, които изискват най-голяма инвестиция на новодомците. Най-често купувачите на стари апартаменти трябва да сменят плочките и санитарния фаянс в банята, както и мебелите в кухнята, за да се радват на нов и приветлив апартамент, според техните разбирания за цветове и предлагани удобства. Ако продавачът успее да освежи тези части на имота, така че да ги направи достатъчно атрактивни и модерни, така че купувачът да спести от основен ремонт, то цената на сделката може да бъде повишена значително.

Наличието на съвременни, хубави мебели и кухненски уреди може да повиши цената на имота. Но старите мебели, не само че не водят до вдигане на цената, а дори може да са минус за купувача. Защото в повечето случаи купувачът ще иска да се освободи от тях преди да сложи нови мебели, което ще му струва допълнителни разходи и време. Затова продавачите трябва много да внимават с ремонтите, които правят преди да пуснат апартамент за продажба. Например боядисването на стените в цвят, който няма да се хареса на купувача, ще се окаже напразна инвестиция.

Освежаването на общите части, като например пространството на етажа пред апартамента, ще направи добро впечатление на купувача. Това едва ли може да доведе до покачване на цената на имота, но ще допринесе за това купувачът да реши, че именно този апартамент иска да притежава.

Добрият вид на мазето може да увеличи цената на един имот. Все повече хора ценят подобни пространства, които позволяват да складират много вещи. Ако мазето е в добър вид, това би направило добро впечатление на купувача за качеството и поддръжката на целия имот.

По отношение на разпределението на стаите не е добра идея да се дават много пари за преустройство на апартамент, който ще бъде пуснат за продажба. Причината за това е, че не се знае какви ще бъдат предпочитанията на купувача. Някои искат да имат отделна кухня. Други предпочитат да имат една стая повече, а кухнята им може да бъде част от хола. За някои е важно да има голяма детска стая, за да има място за две деца. За други път холът трябва да е достатъчно просторен, за да побира роднините и приятелите. Но освежаване на помещенията с малко пари, ще направи добро впечатление на купувачите и те ще бъдат готови да дадат по-висока цена на имота. В дребните ремонти може да бъде потърсен съвет и от дизайнер, който да каже кое от старото обзавеждане да бъде запазено и кое е по-добре да бъде изхвърлено преди купувачите да дойдат на оглед.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти