Дрехите и мебелите у нас са най-евтини

Харчим 3% от доходите за външния си вид

В Полша и Румъния дават по-малко за прехрана

Дрехите и мебелите в България се продават на най-ниските цени в ЕС, сочат данните на Евростат за 2016 г.

Цените на дрехите и обувките у нас са с 21% под средното ниво за ЕС. Пред нас се нареждат Унгария (където цените са с 15% по-ниски от средните) и Полша (12%). Цените на мебелите и килимите в България са 48,4% от средните за ЕС, като отново са най-ниските. Алкохолът и цигарите у нас също са най-евтини, като за тях плащаме с 43,6% по-малко, отколкото средния европеец.

Цените на редица други стоки и услуги у нас също са най-ниските в ЕС. Например в хотелите и ресторантите сметките у нас са 44,4% от средните за ЕС. Наемите и сметките за комунални услуги като вода и ток в България са едва 29,3% от средното ниво за страните от ЕС. Цените на транспортните услуги в страната са 46,4% от средните за ЕС, сочат данните на Евростат.

Храната в България обаче не е най-евтината в Европа. Цените на храната у нас са близо 70% от средните за ЕС. Но в Полша и Румъния е по-евтино като там цените са съответно 60,4% и 61,8% от средните за ЕС. По отношение на комуникациите България е чак на 6-то място по ниски цени в ЕС, като по-евтино е в Литва, Полша, Румъния, Естония и Латвия.

Въпреки ниските цени, българите дават само 3% от доходите си за дрехи и обувки, което е най-ниското ниво спрямо другите жители на ЕС.

Коментари

Задължително поле