Полицаи открили 5 кашона фойерверки и 10 димки на стадиона преди мача Арда-ЦСКА

Над 12 000 са имениците на Никулден във Варна

Убиец на фелдшера от Орешник остава в ареста

Русия и Турция ще подпишат договор за доставка на още ракети С-400 през 2020 г.

Каракачанов: Добри отношения с Русия, но не да бъдем третирани като малките деца на Балканите Морският център на НАТО ще бъде в Пункта за базиране -Варна, съобщи вицепремиерът

Д-р Светлана Поченкова: От болен бъбрек може да се куца Световно признатият остеопат поставя диагнози и лекува само с ръце

Георги Пройнов е изгоненият дипломат от посолството ни в Москва

Нападение срещу американска военна база в Сирия

Корнелия Нинова: Напусна ни една от най-ярките личности, творец с мисия и човеколюбие – Стоянка Мутафова

Съдят шофьор за смъртта на пешеходка Жената била прегазена от камион, починала 10 дни след инцидента

Свищов подменя уличното осветление с енергийно ефективно Финансирането в размер на 8,2 млн. евро е по Програма "Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност"

Всеки четвърти българин никога не е ползвал интернет 75.1% от домакинствата имат достъп до мрежата в домовете си

Безплатен курбан от пет вида риба и вино През 2020-та в града ще се родят повече момчета

Хулиган плаща 3 000 лв. обезщетение на полицай

МВР хвана 1330 шофьори, паркирали на места за хора с увреждания

Дръж се, гето, войвода те гази Размисли за 12-ата стратегия и 13-ата концепция за ромска интеграция

 

„Имам 4 декара от реституция, плащам им данъците, но на тях е построено гето и аз не смея да мина край него. Да е жив Каракачанов, тия цигани да ги оправи!“, казва Яна от Разград.

„Заспивам вечер с брадва зад вратата. Три пъти влизат цигани у нас, вземат каквото сварят, комшийката я биха за 35 лева и буркан сладко. Не работят, само крадат. Добре е рекъл Каракачанов, на трудова повинност да ги прати“ – нарежда баба Ветка от Вишан. И тя е фенка на Войводата, сега  вицепремиер и министър на отбраната, който нарече циганите „нагли“ и в резултат си вдигна рейтинга, клюмнал по-рано. Не вярвате да го е вдигнал? Има веществено доказателство: писмото на 11 интелектуалци, които молят министър-председателя да даде „ценните си указания“ за подкрепа на заместника си Каракачанов, чието „искрено родолюбие заслужава адмирации“.

Послушал ли е премиерът интелектуалците, не се разбра. Но вицето му мина от думи към дела.

„Концепцията за решаване на проблема с несоциализираните цигани, която обещах, е готова“, написа той във Фейсбук завчера. Статусът му събра 408 лайка. „Приветствам концепцията ви!“, „Ще гласувам за вас“,  гласят бодрите коментари. Има и скептични, но всички те потвърждават, без съмнение, че у нас циганският проблем расте като цирей, възпалява се и става все по-болезнен.

Каракачанов дава предписание за лечение. Като бърза да уточни, че то се нарича Концепция, а не Стратегия. Ще рече – той е концепционер, а не стратег. Това е важно уточнение, понеже към този момент у нас се прилага т.нар. Национална стратегия за интеграция на ромското общество (2012 – 2020) и нейният създател е не кой да е, а бившия вицепремиер Цветанов. Стратегията е 12-ият програмен документ от началото на века, призван да превъзпита мургавите ни съграждани. Концепцията е 13-ият.

Дали 12-ата стратегия и 13-ата концепция няма да се пречкат една на друга сега? Няма. Защото стратегията ни мърда, ни шава. А вероятно и с концепцията ще е така, понеже разликите между тях са много малко.

И двете се родиха след боеве между българи и цигани. Стратегията – след бунта в Катуница, където роднина на ромския Цар Киро уби млад съселянин, а Концепцията – след размириците във Войводиново, където цигани пребиха командос. Първородната не остави следа в историята на етническите сблъсъци у нас– те продължиха невъзмутимо да бележат с кръв градове и села – след Катуница Благоевград, Гърмен, Асеновград, Ихтиман… Има нещо общо между тях. То е, че почват от едно престъпление на конкретна личност и завършват с наказание на мнозина. Възбудени от злодеянието, враждуващи тълпи трошат и палят, а властта се събужда и почва да бута незаконни жилища, масово да глобява и арестува. Е, да, наказателната отговорност е персонална, колективна отговорност няма в наказателното право на демократичните държави. Обаче ние сме си у нас.

Тук г-н Цветанов представи своята Стратегия с думите: „Реализираните до момента стратегии за интеграция на ромите не дадоха резултат.“ А г-н Каракачанов заяви на представянето: „Интеграцията на ромите глътна стотици милиони и не се състоя“. Открийте разликите в двете фрази.

Познахте. Разликата е една, но важна: парите за концепцията още не са дадени и следователно не са потънали в земята. Това, разбира се, е временна разлика. Има ли Концепция, и средства ще има от данъкоплатците, ако и те да намаляват. И будали европейци има, да дават. И фондации има да усвояват, каквото и да значи това. В един проект за ромските деца, финансиран отвън, усвоили 370 000 долара без следа , а после в същия проект, но финансиран от министерството на образованието, усвоиха още толкова, пак така. И ако в резултат на това усвоявяне се е появила и една-единствена детска площадка в някоя махала, ние не сме чули и разбрали. Лидерът на партията Евророма нарича това „200% кражба“. Докато бившата министърка на МВР Бъчварова предпочита наименованието „усещане за кражба“.

Но думата ни е за новата Концепция. И в нея, както и в действащата Стратегията, пише за циганско здравеопазване, циганско образование и цигански бандитизъм.  Само че, Стратегията е копи-пейст на европейското „Десетилетие на ромското включване (2009-2015)“ и брюкселският й език я прави скучна. Концепцията е доста по-атрактивна. На телевизията. Иначе на хартия и тя е четена сигурно от 20 души, вкючително тия, дето са я писали. Тя беше лансирана на екран първо с призива на зам. – войводата Джамбазки: “Да сринем гетата!“ Ефектно. Още повече, че във Войводиново наистина сринаха копторите. Посред зима. Но и лято да бе, едва ли някой щеше да попита: къде отиват циганите, като останат на улицата? Дали човек, който по думите на Каракачанов е „нагъл, упражнява професията социално слаб и се препитава от кражби“, не губи и задръжките си заедно с дома си, и не става по-опасен? Но карай, да върви агитацията…Джамбазки вдига лозунга: „Да спрем гетоизацията!“ Ще рече – да не даваме на циганите сиромаси да живеят на едно място. Това е разрешено само на богатите в елитните квартали – там палатите са строени законно, с тапии от общината – кеф им насред парка, кеф им на морския пясък … Колко струват тапиите, не е ясно. Обаче е ясно незаконните бараки как се множат. С мълчаливото съгласие на кметовете и чиновниците от „Териториално и селищно устройство“. И с късогледството на полицаите, които виждат бидонвилите в гетата, но не и малко по-далеч от тях, където са се извисили царствено дворците на мургавите телефонни измамници,  джебчийски босове и наркотрафикати.

В Концепцията обаче не пише такива неща. В мотивите й не се споменава, че циганите са електорат, че гласовете им са стока, търсена от партии с власт и обяснимо им се позволява безразборно да строят, да не плащат ток и данъци… Впрочем, и чистокръвните българи същото правят, и на изборите се продават на една или друга цена. По някаква причина обаче нито стратегът Цветанов, нито концепционерът Каракачанов са предвидили мерки срещу това. Не са го счели за важно в процеса на стратегическото концепциователствуване. Между другото, към най-дългата дума в българския език – „непротивоконституционствувателствувайте (появила се покрай Търновската конституция) може да се добави вече и друга – непротивоконцепциоствувателствувайте (появила се покрай иновациите в ромската интеграция.)

Ето две от най-ярките иновации: 1) безплатни аборти на циганките и 2) доброволни отряди срещу крадливите им съпрузи, синове и дъщери.

Те блестят не само с глупостта, характерна за повечето ведомствени предписания. А и с цинизма на едно от тях:  „ограничаване на раждаемостта на жени от маргиналните общности“. То е противоконституционно. Това е факт. Според Конституцията всички в България се раждат с равни права – независимо от етническото си самосъзнание.

В коментар под статуса на Каракачанов един негов виртуален приятел, кой знае защо, е свързал този факт с 40-годишнината от смъртта на д-р Менгеле. Да, той, бразилският антрополог, който печели световна слава в циганския сектор на нацисткия концентрационен лагер „Аушвиц“. И се сдобива с прякора Ангела на смъртта, правейки иновативни операции за подобряване на расовите показатели – ампутиране на „ненужни“ органи на деца, оцветяване на роговицата с химикали и т.н.

Сравнението е преувеличено, да. Но заслужава размисъл.

Както и другата ярка иновация на Войводата: отрядници срещу бандитите с мургава кожа. С нея Концепцията коригира, като нищо науката криминалистика според която престъпността се обуславя от 32 фактора и етническият произход не е сред тях, а първите два са немотията и неграмотността.  Уви, ноторно известно е, че у нас нямащите и неграмотните във всички етноси се множат. Така нараства и броят на тия, които не знаят друг начин да се сдобият с нещо желано, освен да го откраднат.

Апропо, за сведение на стратезите – големият грабеж, който нареди България начело на еврокласацията по бедност, не е дело на цигани от Парцал махлеси и Факултето, а на българи от Бояна и Драгалевци. Това засега е само публична тайна, но все някога ще бъде това, което Еврокомисията ни пожелава в ежегодни доклади: затвор за крадльовците, наричани олигарси.

Тъй или инак, Войводата, като министър на войската, стяга опълчение за бой с кокошкарите. Да, непростима е кражбата на кокошки и зимнина. Минималната пенсия от 300 лв. и заплата от 1000 лв. си остана неизпълнено предизборно обещание на неговата патриотична партийна формация, поради което  взломът в оределите кокошарници по селата вопие за жестока разплата. Интересно, като историк Каракачанов как си представя доброволните шпицкоманди? Дали като несбъдната Националната гвардия срещу бандитизма, за която синдикалният лидер д-р Тренчев в зората на прехода агитираше? Или като несъстоялите се „селски стражи“ на най-влиятелния главен секретар на МВР, който сме имали някога?  Или като Перата и Динко, ловците на емигранти? Или като отрядниците в режима на Живков, които доносничеха в милицията? Или като потерите, съставени по Закона за изтребление на разбойниците от 1922 година,  когато на потераджиите давали по 10 000 лева награда за бандит, обесен публично? А може би като отрядите „Кубрат“ и „сопаджиите“ на Стамболийски, прочули се със зверските разправи с опозицията?

Не може ли Каракачанов да си представи нещо друго, по-нормално: че всеки хайдук и насилник – тъмнокож или белолик – получава справедливо наказание по съответните текстове в Наказателния кодекс (НК)?

Добрата новина е, че у нас доброволчеството е мисия невъзможна, както като пародия на Ку клукс клан, така и като това в държавите със стара демокрация. И 43-о НС, както и предишните, не стигна до приемането на нужния за него закон. Препъна се в правата на доброволците, чийто безплатен труд изисква все пак процедурни плащания от страна на ведомства и работодатели – за застраховки, за защитни облекла, за обучение и тъй нататък.

А инак за опълчението дал Бог кандидати. Въоръжени. С езика на омразата. Нищо, че в чл.162 от НК пише така: „Който чрез слово, печат и други средства за масова информация проповядва или пробужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, се наказва със затвор от 1 до 4 г., глоба до 10 000 лв. както и с обществено порицание.“

Не, това не е писано специално за антициганската концепция на г-н Каракачанов. Само на пръв поглед изглежда така.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (18)

 1. Добро е написаното, но не се разбира какво предлага авторката! То така всеки може да напише нещо критично за някакъв проблем и толкоз, това поне го можем.

 2. Авторката да се разходи до Норвегия и да им даде оценката си.

 3. Поредният български словесен мишмаш, подлютен с пиперлива ирония, на места стига до сарказъм, словесна лавина от несвързани идеи и накрая НЕ СЕ РАЗБИРА КАКВО ИСКА ДА КАЖЕ АВТОРКАТА И ЗАЩО Е ПИСАЛА ТОЗИ БУЛАМАЧ. Има ли позиция или няма? Всяка учителка по БЕЛ би й писала 6+ или (превъзходен) 7 и това е проблемът на обучението в Булгаристан – писане без тези, антитези, доказателства и лична позиция. Писане за оценка или за изпит. Личи си, че авторката Заркова е обучавана по руски принципи от времето на Макаренко, че и един век преди него. Защото Русия е винаги срещу и обратно на целия свят.

  1. мама авторка в унисон със сина-депутат се изправя в защита на потенциалните гласоподаватели на столетницата

 4. G-ZO ZARKOVA,,PRAVATA,,VARVJT ZAEDNO SAS,,ZADALZENIJTA,,!ETO TOVA
  TRJBVA SE OBJSNJVA OT VSI4KI,KOITO GI POZVAT,KATO ELEKTURAT!ZAKONIT
  E NE SA SAMO ZA BALGARITE,A ZA VSI4KI!A NE DA NAXVARJME S KRITIKI KAM
  VSEKI EDIN,KOITO ISKA DA NAPRAVI NESHTO POLEZNO ZA DARZAVATA!

 5. На крак другари цигани
  В последен бой стещу
  Българи хитлеристи
  И българи Ку Клановци
  начело със смелия ви вожд
  Анна джендарискса
  врага да сразим …

  да смажем тази

 6. Най сетне едно свястно и обективно написано нещо относно проблема. Авторката не е длъжна да дава препоръки какво трябва да се направи за разрешаването – има си сума ти министерства и министри на тлъсти заплати, които са длъжни да го разрешат! Нейната задача е да пише обективно по наболелите проблеми в държавата, обществото. Евреина правилно го е казал: каквото и да се говори, каквото и да се върши, както и да го сучете и въртите, да знаете, че става въпрос за пари. Та така и при тоя случай- ако държавата не беше ограбена, щеше да има повече пари, жизнения стандарт щеше да е по висок, щеше да има повече работа за повече хора и тия добре живеещи от мнозинството по леко щяха да усетят тежестта и паразитизма на малцинствата . И в богатите държави има цигани, но стандарта на живот е висок и се затваря очи за социалните помощи, получавани от малцинствата и от бедните слоеве на населението.А в булгаристан хляба просто трябва да се раздели между гладуващото мнозинство и бедстващото малцинство- и тука възниква конфликта и всичко останало

  1. Прав сте, че държавата се граби, но кражбата и измамата са в мозъка на костите на Ганьш Балкаски. Такива са ни и мангалите – крадливи, престъпни, невежи, неспсобни да водят нормален „цигански“ живот акто ромите по света.

  2. Проблемът у нас не е само бедната държава. Процента на циганското малцинство е най-голям в България. Има и други малцинства като турско, арменско, еврейско, руско, но никое от тях не живее в гета и няма циганските културни „особености“. Така, че трябва да се говори само за циганско малцинство в единствено число.

 7. АМЕРИКАНОФИЛИЯТА Е СРАМ И НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО каза:

  Авторката на този буламач да не заплашва, а да провери какво е наказанието за национално предателство. Ясно е, че е на служба на чужди сили, и всяка една дума от нея е подплатена в Сорсоидни долари.

  Ако закона за езика на омразата ѝ бе толкова свиден, първо циганите щеше да погне, защото циганите са расистите, циганите са които доброволно се изолират от българите, и на наричат с дума, която може да се преведе като роб.

 8. подкрепям написаното отРУСОФОБ. така си е.

 9. СЪГЛАСЕН СЪМ С НАПИСАНОТО ОТ РУСОФОБ. ТАКА СИ Е.

 10. Ако взимахме пример от САЩ по отношение на неприкосновеността на полицая то 90% от криминално проявените цигани нямаше да са свобода или в затвора, а в гробищата, тъй като няма криминално проявен циганин , а и не само да не е нападал полицай! НО ТЪЙ КАТО СМЕ РУСОФИЛСКА И КОМУНИСТИЧЕСКА СТРАНА, ТОВА НЯМА КАК ДА СТАНЕ! Българския народ обича своите цигани и не желае краварски фашистки методи в родината си! Да живее Мешерето! Да живее Интернационала!

  1. Напротив, европейска демокрация сме идиот слабоумен.

 11. Властта да си свърши работата. Стратегията и досега нищо не свърши, само потроши пари, сега да си обмислят концепцията, за да не стане пак така. НПО-та ли ще забраняват, строителни ли войски ще правят, да решават, затова са избрани. Но в рамките на законите на страната. Щото вече много време мина, още малко… и няма да има проблем, българите ще изчезнем, а сигурно и циганите ще ни последват, защото няма да има кой да ги храни. Да не чакат да стане – „Няма хора – няма проблеми!“.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.