Дръж се, гето, войвода те гази

Размисли за 12-ата стратегия и 13-ата концепция за ромска интеграция

 

"Имам 4 декара от реституция, плащам им данъците, но на тях е построено гето и аз не смея да мина край него. Да е жив Каракачанов, тия цигани да ги оправи!", казва Яна от Разград.

„Заспивам вечер с брадва зад вратата. Три пъти влизат цигани у нас, вземат каквото сварят, комшийката я биха за 35 лева и буркан сладко. Не работят, само крадат. Добре е рекъл Каракачанов, на трудова повинност да ги прати" – нарежда баба Ветка от Вишан. И тя е фенка на Войводата, сега  вицепремиер и министър на отбраната, който нарече циганите „нагли“ и в резултат си вдигна рейтинга, клюмнал по-рано. Не вярвате да го е вдигнал? Има веществено доказателство: писмото на 11 интелектуалци, които молят министър-председателя да даде „ценните си указания“ за подкрепа на заместника си Каракачанов, чието „искрено родолюбие заслужава адмирации“.

Послушал ли е премиерът интелектуалците, не се разбра. Но вицето му мина от думи към дела.

"Концепцията за решаване на проблема с несоциализираните цигани, която обещах, е готова", написа той във Фейсбук завчера. Статусът му събра 408 лайка. „Приветствам концепцията ви!“, „Ще гласувам за вас“,  гласят бодрите коментари. Има и скептични, но всички те потвърждават, без съмнение, че у нас циганският проблем расте като цирей, възпалява се и става все по-болезнен.

Каракачанов дава предписание за лечение. Като бърза да уточни, че то се нарича Концепция, а не Стратегия. Ще рече - той е концепционер, а не стратег. Това е важно уточнение, понеже към този момент у нас се прилага т.нар. Национална стратегия за интеграция на ромското общество (2012 – 2020) и нейният създател е не кой да е, а бившия вицепремиер Цветанов. Стратегията е 12-ият програмен документ от началото на века, призван да превъзпита мургавите ни съграждани. Концепцията е 13-ият.

Дали 12-ата стратегия и 13-ата концепция няма да се пречкат една на друга сега? Няма. Защото стратегията ни мърда, ни шава. А вероятно и с концепцията ще е така, понеже разликите между тях са много малко.

И двете се родиха след боеве между българи и цигани. Стратегията - след бунта в Катуница, където роднина на ромския Цар Киро уби млад съселянин, а Концепцията - след размириците във Войводиново, където цигани пребиха командос. Първородната не остави следа в историята на етническите сблъсъци у нас– те продължиха невъзмутимо да бележат с кръв градове и села – след Катуница Благоевград, Гърмен, Асеновград, Ихтиман... Има нещо общо между тях. То е, че почват от едно престъпление на конкретна личност и завършват с наказание на мнозина. Възбудени от злодеянието, враждуващи тълпи трошат и палят, а властта се събужда и почва да бута незаконни жилища, масово да глобява и арестува. Е, да, наказателната отговорност е персонална, колективна отговорност няма в наказателното право на демократичните държави. Обаче ние сме си у нас.

Тук г-н Цветанов представи своята Стратегия с думите: „Реализираните до момента стратегии за интеграция на ромите не дадоха резултат.“ А г-н Каракачанов заяви на представянето: „Интеграцията на ромите глътна стотици милиони и не се състоя“. Открийте разликите в двете фрази.

Познахте. Разликата е една, но важна: парите за концепцията още не са дадени и следователно не са потънали в земята. Това, разбира се, е временна разлика. Има ли Концепция, и средства ще има от данъкоплатците, ако и те да намаляват. И будали европейци има, да дават. И фондации има да усвояват, каквото и да значи това. В един проект за ромските деца, финансиран отвън, усвоили 370 000 долара без следа , а после в същия проект, но финансиран от министерството на образованието, усвоиха още толкова, пак така. И ако в резултат на това усвоявяне се е появила и една-единствена детска площадка в някоя махала, ние не сме чули и разбрали. Лидерът на партията Евророма нарича това „200% кражба“. Докато бившата министърка на МВР Бъчварова предпочита наименованието „усещане за кражба“.

Но думата ни е за новата Концепция. И в нея, както и в действащата Стратегията, пише за циганско здравеопазване, циганско образование и цигански бандитизъм.  Само че, Стратегията е копи-пейст на европейското „Десетилетие на ромското включване (2009-2015)" и брюкселският й език я прави скучна. Концепцията е доста по-атрактивна. На телевизията. Иначе на хартия и тя е четена сигурно от 20 души, вкючително тия, дето са я писали. Тя беше лансирана на екран първо с призива на зам. - войводата Джамбазки: “Да сринем гетата!“ Ефектно. Още повече, че във Войводиново наистина сринаха копторите. Посред зима. Но и лято да бе, едва ли някой щеше да попита: къде отиват циганите, като останат на улицата? Дали човек, който по думите на Каракачанов е „нагъл, упражнява професията социално слаб и се препитава от кражби“, не губи и задръжките си заедно с дома си, и не става по-опасен? Но карай, да върви агитацията...Джамбазки вдига лозунга: "Да спрем гетоизацията!" Ще рече – да не даваме на циганите сиромаси да живеят на едно място. Това е разрешено само на богатите в елитните квартали – там палатите са строени законно, с тапии от общината – кеф им насред парка, кеф им на морския пясък ... Колко струват тапиите, не е ясно. Обаче е ясно незаконните бараки как се множат. С мълчаливото съгласие на кметовете и чиновниците от „Териториално и селищно устройство“. И с късогледството на полицаите, които виждат бидонвилите в гетата, но не и малко по-далеч от тях, където са се извисили царствено дворците на мургавите телефонни измамници,  джебчийски босове и наркотрафикати.

В Концепцията обаче не пише такива неща. В мотивите й не се споменава, че циганите са електорат, че гласовете им са стока, търсена от партии с власт и обяснимо им се позволява безразборно да строят, да не плащат ток и данъци... Впрочем, и чистокръвните българи същото правят, и на изборите се продават на една или друга цена. По някаква причина обаче нито стратегът Цветанов, нито концепционерът Каракачанов са предвидили мерки срещу това. Не са го счели за важно в процеса на стратегическото концепциователствуване. Между другото, към най-дългата дума в българския език – „непротивоконституционствувателствувайте (появила се покрай Търновската конституция) може да се добави вече и друга – непротивоконцепциоствувателствувайте (появила се покрай иновациите в ромската интеграция.)

Ето две от най-ярките иновации: 1) безплатни аборти на циганките и 2) доброволни отряди срещу крадливите им съпрузи, синове и дъщери.

Те блестят не само с глупостта, характерна за повечето ведомствени предписания. А и с цинизма на едно от тях:  „ограничаване на раждаемостта на жени от маргиналните общности“. То е противоконституционно. Това е факт. Според Конституцията всички в България се раждат с равни права - независимо от етническото си самосъзнание.

В коментар под статуса на Каракачанов един негов виртуален приятел, кой знае защо, е свързал този факт с 40-годишнината от смъртта на д-р Менгеле. Да, той, бразилският антрополог, който печели световна слава в циганския сектор на нацисткия концентрационен лагер „Аушвиц“. И се сдобива с прякора Ангела на смъртта, правейки иновативни операции за подобряване на расовите показатели – ампутиране на „ненужни“ органи на деца, оцветяване на роговицата с химикали и т.н.

Сравнението е преувеличено, да. Но заслужава размисъл.

Както и другата ярка иновация на Войводата: отрядници срещу бандитите с мургава кожа. С нея Концепцията коригира, като нищо науката криминалистика според която престъпността се обуславя от 32 фактора и етническият произход не е сред тях, а първите два са немотията и неграмотността.  Уви, ноторно известно е, че у нас нямащите и неграмотните във всички етноси се множат. Така нараства и броят на тия, които не знаят друг начин да се сдобият с нещо желано, освен да го откраднат.

Апропо, за сведение на стратезите – големият грабеж, който нареди България начело на еврокласацията по бедност, не е дело на цигани от Парцал махлеси и Факултето, а на българи от Бояна и Драгалевци. Това засега е само публична тайна, но все някога ще бъде това, което Еврокомисията ни пожелава в ежегодни доклади: затвор за крадльовците, наричани олигарси.

Тъй или инак, Войводата, като министър на войската, стяга опълчение за бой с кокошкарите. Да, непростима е кражбата на кокошки и зимнина. Минималната пенсия от 300 лв. и заплата от 1000 лв. си остана неизпълнено предизборно обещание на неговата патриотична партийна формация, поради което  взломът в оределите кокошарници по селата вопие за жестока разплата. Интересно, като историк Каракачанов как си представя доброволните шпицкоманди? Дали като несбъдната Националната гвардия срещу бандитизма, за която синдикалният лидер д-р Тренчев в зората на прехода агитираше? Или като несъстоялите се "селски стражи" на най-влиятелния главен секретар на МВР, който сме имали някога?  Или като Перата и Динко, ловците на емигранти? Или като отрядниците в режима на Живков, които доносничеха в милицията? Или като потерите, съставени по Закона за изтребление на разбойниците от 1922 година,  когато на потераджиите давали по 10 000 лева награда за бандит, обесен публично? А може би като отрядите „Кубрат“ и „сопаджиите“ на Стамболийски, прочули се със зверските разправи с опозицията?

Не може ли Каракачанов да си представи нещо друго, по-нормално: че всеки хайдук и насилник – тъмнокож или белолик – получава справедливо наказание по съответните текстове в Наказателния кодекс (НК)?

Добрата новина е, че у нас доброволчеството е мисия невъзможна, както като пародия на Ку клукс клан, така и като това в държавите със стара демокрация. И 43-о НС, както и предишните, не стигна до приемането на нужния за него закон. Препъна се в правата на доброволците, чийто безплатен труд изисква все пак процедурни плащания от страна на ведомства и работодатели – за застраховки, за защитни облекла, за обучение и тъй нататък.

А инак за опълчението дал Бог кандидати. Въоръжени. С езика на омразата. Нищо, че в чл.162 от НК пише така: „Който чрез слово, печат и други средства за масова информация проповядва или пробужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, се наказва със затвор от 1 до 4 г., глоба до 10 000 лв. както и с обществено порицание.“

Не, това не е писано специално за антициганската концепция на г-н Каракачанов. Само на пръв поглед изглежда така.

Коментари

Задължително поле