Духът на стара София оживява в „КвАРТал фест“ от 13 септември

Деветото издание се открива на 13 септември и продължава три дни.

Осем пешеходни зони в стария център на града

Изложби, работилници и много други събития

Осем пешеходни зони ще има за първи път в стария софийски център по време на фестивала „КвАРТал“ тази година, съобщават организаторите.

Деветото издание  ще се състои от 13 до 15 септември с тема „Духът на стара София”. Фокус ще бъде периодът на създаване на квартала в началото на ХХ век, докъдето е стигала емблематичната улица „Търговска“, и известен като търговския и бохемски квартал с множество сгради-паметници на културата, построени от видни българи за домовете на писатели и поети, лекари, книжари, фотографи, търговци и царски гости между булевардите „Дондуков“, „Мария Луиза“, „Сливница и „Васил Левски“.

Акценти в програмата са изложбите „Истории зад фасадите" в Централните софийски хали, в партньорство с Регионалния исторически музей – София, петъчният градски тур „Сградите разказват”, изложбата „Дигитална реставрация на табели от Стара София” с дизайнерите Лора Щиркова и Венцислав Джоков – в кафето на „Московска“ 3, „Любопитната София” в Столична библиотека – филиал София на ул. „Сердика“ 1 и експозицията, разположена по стълбището на същата историческа къща към горния етаж на Асоциацията за развитие на София – „Из първите софийски галерии“ на кураторите Ина Бостанджиева и Благовеста Иванова.

Ще се потопим в шоурума за техника и материали с 8 мм филми с „Киноклуб Супер 8“ в Neda Art на ул. „Дунав“ 42, а по трамвая ще спрем на „Спирка София ’70” и архива на Панайот Бърнев, част от „Български визуален архив“ в DOT Sofia на ул. „Братя Миладинови“ 46. Специален акцент ще бъдат и разговорите в лобито на „Дом на киното“ – „На пъпа на София, къщи, интериори и истории за цар Борис Трети“ с късометражния филм за стария център и разговор за това как софиянци от това време са украсявали домовете си, какви са били мебелите, които са изграждали всекидневието на хората, какви предмети са ползвали с художника-реставратор Борис Делчев и философа Димитър Божков. Разговорът ще прелее в беседа с писателя и документалист Михаил Кунчев, който ще представи забравени епизоди от личния живот на цар Борис Трети, разказват от екипа на фестивала.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура