Дължим средно 2218 лв. на колектори

Хората днес реално са по-затруднени да плащат, но и общата несигурност ги кара умишлено да забавят вноски по задълженията си.

Всеки пети не иска да плаща кредита си

Двойно е нараснал делът на хората, които не могат да погасят борчовете си

Във Варна задълженията са по-високи - 3200 лв.

Средният размер на необслужваните задължения в страната към ноември 2020 г. е 2218 лв., като сумата не се движи спрямо 2019 г. - нито надолу, нито нагоре. Но два пъти е нараснал броят на хората, които не могат да плащат дълговете си, след началото на кризата, показва проучване на компания за събиране на вземания.

Делът на хората, които срещат истинска трудност при покриването на вноските си по кредити, задължения към телекоми или стари сметки за парно, през ноември е 34%, при 15% през февруари 2020 г. Тези, които пък заявяват нежелание, а не невъзможност да платят, представляват 18% от потребителите, при 12% през февруари. “Хората днес реално са по-затруднени да плащат, но и общата несигурност ги кара умишлено да забавят вноски по задълженията си”, коментира Лилия Димитрова, изпълнителен директор на компанията.

Ръстът в новорегистрираните случаи на COVID-19 се отразява върху плащането на задълженията. Средно 75 лв. на всеки 1000 нови случая на заразени с COVID-19 - с такава сума намалява връщането на просрочени кредити, като резултатът е видим около 10 дни след обявения брой. “Изследвахме няколкостотинхиляди записа с данни и изчислихме, че ако преди 10 дни е обявено увеличение на броя случаи с 1000 души, то днес плащанията ще бъдат със 75 лв. по-малко спрямо стандартните. Към момента ръстът в броя на смъртните случаи не оказва влияние върху нагласите за връщане на заем”, каза Лилия Димитрова.

Най-големи задължения имат във Варна - средно над 3200 лв., а най-малки във Враца и Монтана - съответно 1675 лв. и 1607 лв. Двата северозападни града обаче отново са сред градовете с най-много задлъжнели граждани. По отношение на дела на нередовните платци, София заема първата позиция. Сред градовете с по-съществен дял са още Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Стара Загора.

Експертите дават съвет какво да правите, ако сте в затруднено финансово положение, а имате кредит. “Икономическата ситуация е нестабилна и трудно предсказуема. В такъв момент е от ключово значение да управляваме бюджета си правилно. При наличие на кредит е добре да имате ясна представа как ще го изплащате в рамките на следващите шест месеца. Ако сте загубили работа или основен приход, е добре да се свържете с банката кредитор и да предоговорите условията по кредита с такива, които можете да изпълнявате. Няма как да очаквате, че в момент на криза, заемите ще бъдат автоматично опростени, трябва активно да търсите разумни и възможни решения”, каза Лилия Димитрова.

Коментари

Задължително поле