Държавата вади 1,58 млрд. лева заради дълговете на Топлофикация София

Трябва одобрение от Брюксел

Кабинетът в оставка предлага промени в бюджета на Министерството на енергетиката с дофинансиране на 1 млрд. 580 млн. лева във връзка с дълговете на "Топлофикация София" за газови доставки. Това обяви енергийният министър Румен Радев на брифинг след днешното правителствено заседание.

"Целта на тези средства е придобиване на вземанията на "Българския енергиен холдинг" и на "Булгаргаз ЕАД" и на "Топлофикация София". За целта трябва да се получи положително решение за режимите на държавна помощ от страна на ЕК", каза той.

Радев уточни, че дружеството ще си остане общинска собственост и държавата няма да влиза в него.

"Това постановление решава следния казус. Имаме в огромен размер натрупани задължения от страна на "Топлофикация София" към енергийния сектор за газови доставки. В годините натрупваните задължения бяха и прехвърляни от страна на "Булгаргаз" към БЕХ. Това доведе до задълженията към БЕХ. Останалата част се натрупваше като салда към "Булгаргаз" и към 31 декември сумата наближаваше 800 млн. лева", обясни Радев. 

"По отношение на Фонда за сигурност ние и към момента имаме над 430 млн. лева налични, за да можем да реализираме задачите си по изпълнение на подкрепата си за битовия потребител от 1 юли 2024 г. Това използване на средства през целево събиране на вноски има своето продължение и не е компрометирано", подчерта енергийният министър.

https://www.facebook.com/novinite.bnt/videos/737408715039970
Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси