Държавата плаща шест месеца за нает безработен

Снимка: Булфото
По схемата “Заетост за теб” са подадени 5733 заявления от 3813 работодатели за субсидиране от държавата на 15 916 работни места.

Дават минимална заплата

Увеличават броя новонаети служители 

Намаляват срока, в който работодателят не може да съкращава хора, за които е получил помощи 

Държавата вече ще дава до 6 месеца минимална заплата на нает безработен от бюрата по труда по програмата “Заетост за теб”. Промяната влиза в сила от днес, съобщиха от Агенция по заетостта. Досега този срок беше 3 месеца. Според експертите увеличаването на срока ще осигури на безработните по-добра мотивация за включване в по-продължителна заетост, а работодателите ще бъдат по-продължително подкрепени в предстоящия есенно-зимен кризисен период.

Намалява се срокът, в който работодателят трябва да запази 75% от новоназначения персонал. Той вече ще бъде равен на половината от периода на субсидираната заетост, а не както досега - за целия.

Увеличава се и максималният размер за заявени нови работни места, за които може да кандидатства работодател, спрямо броя на персонала му. Така, ако във фирмата работят до 10 души, може да наеме до 4 нови работници, а до 50 човека - още 20 души. За по-големите предприятия до 250 души се позволява по програмата да се кандидатства за 50 работника. А над 251 души (вкл.) се допуска да наеме до 100 лица.

Всички работодатели, които вече са подписали договори ще могат а сключат допълнителни споразумения за облекченията.

Коментари

Задължително поле