На 17 февруари 2019 да почерпят

Путин и Макрон обсъдиха положението в Сирия

Вижте 16-ия поход Луковмарш в София през обектива на „Труд“

Близо 700 пътници бяха свалени от влак в Германия заради намерен пистолет

Мирослав Ангелов от Враца: Плодове и чай ме спасиха дори от язва на стомаха Плодолечението е много полезно, но трудно без опитен водач

Френски изкушения в „Живот нависоко“ Жулиет Бинош пак при Клер Дени

Няма хора под развалините на университетската сграда в Санкт Петербург

Румяна Бъчварова: Истината за спасяването на българските евреи може да ни обедини като нация

Арестуваха 8 души за срутената мина в Бразилия

Специализираният съд остави в ареста Димитър Желязков-Очите

Областният управител на Пловдив Здравко Димитров информира премиера Борисов за ситуацията около инцидента с влак

Неонацистка заплаха събра стотици на контра на “Луковмарш“ (СНИМКИ)

Турция задържа 33-ма мигранти при опит да преминат в България

Срути се част от сграда на университета в Санкт Петербург

Майкъл Пенс и Ангела Меркел обсъдиха газопровода „Северен поток 2“

Държавата си взима „спящите“ акции Над 2 млн. души имат активи за 2-3 млрд. лв.

Прехвърлят книжата в общ фонд

Парите ще влязат в Сребърния фонд за изплащане на пенсии

Държавата ще си вземе “спящите” акции от масовата приватизация, чиито собственици не са се интересували от тях през последните 15 години. Това става ясно от Концепция за личните сметки на хората, водени от “Централен депозитар” АД, която е пусната от Министерството на финансите за обществено обсъждане. Целта на промените е хората да се поинтересуват от акциите си, да разберат че могат да ги продадат и да получат пари, както и да се раздвижи капиталовият пазар.

В Регистър А на “Централен депозитар” (ЦД) по лични сметки на гражданите се водят притежаваните от тях акции и компенсаторни инструменти, включително придобити от масовата приватизация. Първоначалното захранване на сметките в Регистър А към ЦД е направено в първата вълна от масовата приватизация през 1996 г. като в момента акции притежават над 2 млн. души. Стойността на тези акции е 2-3 млрд. лв. Много от собствениците на такива акции през последните 15 години не са проявили интерес към тях, включително и поради незнание на наследниците, че имат права върху книжата. Много хора дори не взимат дивидентите си от дружествата като след изтичане на 5-годишна давност парите остават в дружеството. Други пък, които знаят за акциите и имат интерес към тях, не са предприели действия по управлението им, защото свързаните с това разходи (за прехвърляне по подсметка на инвестиционен посредник, както и за съхранение и продажба) в повечето случаи са по-високи от стойността на самите ценни книжа.

За да се раздвижат тези книжа се предлага да се даде срок от 1 година, в която собствениците на акции да могат да ги прехвърлят от лични сметки в ЦД към подсметки при инвестиционен посредник. След това “спящите” акции, към които все още няма интерес, ще бъдат прехвърлени в специален инвестиционен фонд. Срещу книжата си всеки ще получи дялове от фонда, равностойни на притежаваните от него акции. След това ще бъде даден нов срок от 5 г., в който хората ще могат да поискат от фонда да изкупи дяловете им и да вземат парите си, или да заявят желание да останат притежатели на дяловете. Ако и в този срок хората не направят нищо, дяловете им ще бъдат продадени, а парите ще влязат в Сребърния фонд за изплащане на пенсии.

 

След масовата приватизация

Останаха 636 дружества

Публичните дружества от масовата приватизация (които се търгуват на фондовата борса) са 91, а непубличните са 545, пише в Концепцията на МФ. Предвид възрастта на хората, които са придобили акции от масовата приватизация (през 90-те години повечето са били на 40-50 години), е твърде вероятно немалка част от акционерите с лични сметки в Регистър А да са починали. Затова се предлага да бъдат облекчени процедурите за наследяване на акциите за да може хората да получат реални пари за собствеността си. За да се раздвижи пазарът трябва да бъде поет ангажимент да бъдат намалени таксите за прехвърляне на акциите към инвестиционен посредник (към Регистър Б), както и за съхранение и продажба на книжата, пише в Концепцията.

 

Проверете собствеността си

Има три варианта

С ПИК може да проверите безплатно какви акции притежавате.
С ПИК може да проверите безплатно какви акции притежавате.

Има три варианта всеки да провери какви акции от масовата приватизация или от търгувани на борсата дружества притежава. Първият е да направи справка в сайта на Централния депозитар чрез квалифициран електронен подпис (КЕП). Цените на електронните подписи варират в зависимост от издателя и срока им от 20 до 70 лв. Вторият вариант да проверите какво притежавате отново е чрез сайта на ЦД като използване персонален идентификационен код (ПИК), който се издава безплатно от НАП. Третият вариант е като използвате услугите на инвестиционен посредник. За целта човек трябва да подпише договор за агентство с инвестиционен посредник, който има лиценз за регистрационен агент, и да поиска да му направят справка за притежаваните ценни книжа. Услугата се заплаща, като според тарифите на инвестиционните посредници струва между 25 и 36 лв.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

 1. На момента ви подарявам своите 25 инвестиционни Бона, които закупих през 1999г. За оздравяване на предприятията .Така ги поздравиха, че днес има само двама задържани. От този процес има засегнати много хора , чиито акции са прехвърлени на други по компетентни и сега собственици на акции, които не са техни. Преди време по моя жалба реших да ги потърся и ми отговориха , че акциите ми са в лице от гр. Враца, и се отказах да се занимавам за дребни стотинки.250 000 акционери са засегнати от този процес. Така , че халал да им са.

 2. Да не тръгваме по пътя на БСП – да се ограбва народа и да се фалира държавата….Просто изпратете по едно уведомително писмо на хората…

 3. Пишман акционер-масов приватизатор с 25 акции каза:

  Имам акции 25 броя от един „холдинг“ от масовата приватизациая, в който цена на акция в момента е около 0,50 ст. тоест акциите ми струват около 12 лева-общо. Не мога да ги продам, даря и тн, защото за това се плаща комисиона, която може да е е между 20-40 лв, а ще получа 12 лева. Предложението да се направи справка за собствеността е тъпо-такава справка би струвала повече от стойността на акциите-защо няма БЕЗПЛАТЕН начин за тази справка за дребни акционери, знаете ли ,че по света акциите са „хартиени“-ако поискаш така, а не електронни-да не знаеш има ли ги нямали ги без да платиш, за получаване на депозитарна разписка се плаща-поне 10 лева? Въпросния холдинг не е плащал дивиденти от 2000 г-по спомен. Но пък лицата в управлението на холдинга получават отлично възнаграждение-тоест пари за акционерите няма, и то от 19 години, но пари за „овладялите холдинга“, и държащи управлението -има -огромни възнаграждения(съвсем по западен стандарт, въпреки,че холдингът е на загуба) , за управляващите губещия холдинг. С моите 25 акции по никакъв начин не мога да повлияя да бъде спряно управлението на холдинга от сегашните лица, и да дойдат други -с далеч по-скромно възнаграждение, и парите от спестеното да се раздадат на акционерите(сумата ще е символична-вероятно по 2 лева на акционер с 25 акции-но от 19 години и 2 лева не сме видяли дивидент). Ситуацията е патова-не получаваме дивидент, не можем да продадем акциите-продажбата е по-скъпа от стойнността на акциите. ПРЕДЛОЖЕНИЕ-нека държавата да уреди БЕЗПЛАТЕН начин за бърза и лесна продажба на акциите-специално тези от масовата приватизация-предвид ниската сума и малкия брой на акции от единичен акционер. Съгласен съм да продам акциите си, въпреки ниската пазарна цена, ако не плащам комисионна, и получа чисто сумата. Но това не е възможно. Затова хората си дър жат акциите -не получават дивиденти, не могат да повлияят на управлението на бившите приватизационни фондове, и не могат да ги продадат.

 4. ИСТИНАТА Е САМО ЕДНА. ВСИЧКО СЕ КОРЕНИ В „ЦЕНТРАЛНИЯ ДЕПОЗИТАР“ ТЕ СА ЗАПОЗНАТИ С МИНАЛОТО И СА ИНФОРМИРАНИ ЗА НАСТОЯЩЕТО. ЗА ТОВА РАЗПУСКАЙ БОЙКО ЦД И ВКАРВАЙ ПАРИТЕ В СРЕБЪРНИЯ ФОНД.

 5. Мошеници на държавно ниво – всякакви видове. Егати шарената менажерия.
  Ами ако се изрине боклука, то нищо няма да остане.

 6. сложно, скъпо-ето заради това хората не се занимават каза:

  Значи акциите голям холдинг-споменат вече, бивш са 50 ст-мисля,че схващате за кой холдинг иде реч. Вие предлагате да направя справка дали все още ги имам акциите-това ще ми струва средно 20 лв(а и повече)-такса справка, а и повече-ако си вадя КЕП. Да си извадя депозитарна разписка-това е поне 15-20 лева а и повече при определена банка(банките също са ИП), да ги продам, при сключване на епизодична, еднократна сделка-комисионата е различна, но поне 30 и повече лв -за задължителния посредник. Значи трябва да платя стотина лева, без да смятаме изгубеното време за фидзическо посещеване-и то няколко пъти на ИП за да получа 12. Не ми се проверява дали върху тези пари се дължи данък, или не, -защото ако следва да подавам после и данъчна декрларация-това съвсем би отказало хората. да напомним,че сключването на еднократна епизодичмна сделка е сложна, сключва се договор с ИП, поне 2-3 пъти се ходи при посредника, където пък никак не ти се радват, щом става дума за дребен брой акции. Тоест продажбата на тези малък брой, и евтини акции-е безобразно скъпо, сложно,бюрократично, ще вземеш десет лева, а ще платиш стотина. Никой няма да се занимава да даде 100 лв, за да получи 10 лв, при неяснота дали после трябва да ги декларира и пред данъчните тези 10 лв(труд -уточнете-подлежи ли на облагане с данък или не). В добавка-за да вземеш 10 лева от тези акции, при разходи 100 лв-трябва да си вземеш и отпуск-това ще те ангажира за няколко дни-за справка, за издаване на депозитарна разписка, за да ги продадеш.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.