Народното събрание прие актуализация на държавния бюджет

Снимка: Пламен Стоименов/Архив

Депутатите гласуваха на първо и второ четене едновременно в пленарна зала нова актуализация на държавния бюджет. Целта на поправката е да се увеличи допустимият размер на гаранциите, които държавата можа да предоставя от 1,5 млрд. лева на 1,8 млрд. лева.

Така страната ни ще може да отговори на изискванията на Европейския съюз и да предостави две нови гаранции в общ размер на над 300 млн. лева. В замяна страната ни ще може да се възползва от допълнително 1,1 млрд. лева по два инструмента на ЕС за подпомагане на работниците и дребния бизнес, предаде БНТ.

Текстовете бяха подкрепени и от опозицията, но с условието, че ще има повече яснота какви проекти ще получат финансиране срещу гаранциите.

България ще получи пари по европейски вариант на програмата 60/40, чрез новосъздадения инструмент за защита на работещите. Общата сума, за която ще кандидатстваме е 1 милиард лева, като в замяна ще предоставим държавна гаранция от 210 млн. лева.

Срокът за уточняване на параметрите по този инструмент за България е 26 юни. Европейската комисия ще набавя средствата по инструмента чрез заеми, които да предоставя на страните членки при изгодни условия.

Вторият инструмент, по който чакаме подкрепа, е паневропейския гаранционен фонд. Чрез него ще бъдат подпомагани малки и средни предприятия. Нашият интерес е поне да компенсираме сумата на гаранцията с проекти, които евентуално да се върнат към нас.

По този инструмент страната ни ще даде държавна гаранция от малко над 100 млн. лева. Проектите ще бъдат набирани с помощта на Министерството на икономиката и Българската банка за развитие.

Коментари

Задължително поле