Мъж наруши повторно карантината си в Исперих Грозят го лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лв.

Евакуираха блок в Шумен заради граната Час и половина на въздух

“Булгаргаз” предложи 6,67% по-ниска цена на газа за май

Разкриват нови офиси на бюрата по труда в по-големите градове

Изнудват созополчанин с 3 бона, снимал си половия член Екшън до футболния стадион в късна доба, залавят "секси дама", която се оказала мъж

Мебелен цех горя в село Кулата, подозират палеж

1786 болни от COVID-19 за ден в Русия, общият брой на заразените в страната е 11 917

Зоран Заев и Християн Мицкоски са под карантина със съмнения за Covid-19

Погребват в масови гробове жертвите на коронавируса в Ню Йорк (ВИДЕО)

„Боинг“ обмисля да съкрати 10% от своите служители

Полша и Унгария очакват до дни пика на епидемията

Доставиха респиратора на МБАЛ Благоевград, дарен от Делян Пеевски

Рекордни 210 заразени с COVID-19 за ден в Унгария

Служителите на ЮЗДП даряват 50 хиляди лева лични средства за битката с коронавируса

Тръмп нарече фалшива информацията, че САЩ са знаели за опасността от коронавируса още през ноември

Държавна защита за първо жилище в Гърция и за българи

От облекченията на Закона могат да се възползват освен гръцки граждани и всички чужденци, закупили имоти в Гърция с банкови кредити отговарящи на условията

Министерското Постановление, в което се изяснява кои граждани и как ще бъдат допуснати да се включат в новия закон за защита на първото жилище от продажба на търг в Гърция е вече факт. Предстои публикуването му в Държавен вестник.

С постановление се определят процентите за субсидиране на „червените” банкови длъжници и се регулират процедурни въпроси относно функционирането на елекронна платформата, която се очаква да стартира през месец Май.

Въз основа на споразумението между заемодателите (кредитори) и правителството се предвижда субсидия между 20% и 50% за кредити с първа ипотека. Държавната гаранция ще се кредитира всеки месец директно в неприкосновена банкова сметка на избрания заемополучател. Субсидията ще се определя в зависимост от състоянието на гражданите, свързано с доходите и имуществото им.

В бюджета е заделен капитал от 150 милиона евро за 2019 г. за субсидии като тази сума ще се увеличи на 200 милиона долара през следващите години.

Предпоставките за интегриране в регулацията за защита са следните:

1. Заемът да е със закъснение от 90 дни до 31.12.2018 г.

2. Дългът представен за регулация да не надвишава сумата от 130.000 евро, когато става въпрос за жилищен заем и 100.000 евро когато е бизнес кредит.

3. Реалната стойност на първото жилище да не надвишава сумата от 250.000 евро, когато става въпрос за жилищен заем и 175.000 евро когато е бизнес кредит.

4. Доходът на всеки заемополучател не трябва да надвишава сумата от 36.000 евро за петчленно семейство (12.500 + 8.500 за съпруг + 5.000 за всяко дете и до три деца).

5. Максималната сума от влогове да е 15.000 евро (включват се акции, облигации, бижута, златни кюлчета, скъпоценни камъни)

6. Стойността на останалото недвижимо имущество и превозните средства на заемополучателя, съпругата и издържаните от тях членове на семействата не трябва да надвишава сумата от 80.000 евро.

Припомняме, че Гърция внесе в Парламента изменение на закон „Кацели” въпреки различията с кредиторите за новата рамка в Закона. Така нареченият закон на „Кацели”, кръстен на бившия министър на икономиката Лука Кацели, предпазва собственици на имоти от загуба на първо основно жилище в случай на несъстоятелност.

Законът „Кацели” (закон 3869/10) за свръхзадължени домакинства влезе в сила за първи път през Юли 2010 г. и предвижда уреждане на дълговете на свръхзадължени физически лица. Регламентира всички видове жилищни кредити, консумативни заеми и кредитни карти. Според закона се изключва конфискуване на първо собствено жилище на кредитополучателя от процедурата за ликвидация на неговото имущество.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. В България защита за първо жилище има от 1951г! Гърците са 100 години назад.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.