Президентът Радев наложи вето на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавната собственост

„Грозните” маратонки – хитът на сезона Туристическите дрехи и обувки са на мода

ЦИК при 74,92% обработени протоколи: ГЕРБ – 30,62%, БСП – 24,59% При 100% обработени протоколи извън страната "Демократична България" е първа с 28.76%

Зрелостници излизат на протест, заради матурата по английски език

Какво е айляк?

ТИР блъсна жена на магистрала „Струма“

Един загинал и сериозни поражения след силното земетресение в Перу

Земетресение с магнитуд 2,8 по скалата на Рихтер в Северна Македония, близо до границата с България

Найджъл Фараж печели евроизборите във Великобритания, провал за Мей и Корбин

15 души загинаха след сблъсъци в бразилски затвор

„Еврофутбол – седмица на шампионите“ раздава 4200 награди Всеки залог над 5 лева има шанс за печалба

Работи се по четири версии за авиокатастрофата край Ихтиман

Предсрочни избори в Гърция след провала на СИРИЗА на евровота

Осъдиха трима французи на смърт заради принадлежност към „Ислямска държава“

ЦИК на базата на 61,24% обработени протоколи: ГЕРБ – 30,77%, БСП – 25,01%

Държавните фирми под нова мегаагенция Обединяват ведомствата за приватизация и за инвестиции

Всички дружества с повече от 50% държавно участие в капитала ще се приватизират само след решение на парламента.

Промените се правят за да влезем в еврозоната

Продажбата на обособени части само с решение на Министерски съвет

Всички държавни предприятия ще бъдат управлявани от нова мегаагенция. Тя ще се нарича Агенция за публичните предприятия и инвестициите и ще се формира чрез промяна на името на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол и вливането в нея на Българската агенция за инвестиции. Това гласи нов Закон за публичните предприятия, който е пуснат за обществено обсъждане. Подобряване на управлението на държавните предприятия е част от ангажиментите на правителството във връзка с кандидатурата ни за влизане в “чакалнята за еврото”.

Първоначално дружествата с над 50% държавно участие ще се ръководят от съответните ресорни министри, каквато е и досегашната практика. Но идеята е в бъдеще Министерски съвет постепенно да прехвърли управлението на държавните фирми на новата Агенция за публичните предприятия и инвестициите.

С новия закон ще бъде премахнат настоящият т.нар. забранителен списък за приватизация, като всички дружества с повече от 50% държавно участие в капитала ще се приватизират само след решение на парламента. По отношение на обособени части от търговски дружества с над 50% държавно участие решенията за приватизация ще се взимат от Министерски съвет.

По отношение на продажбата на обособени части от лечебни заведения и държавни имоти с данъчна оценка над 10 хил. лв. решенията за приватизация ще се взимат от новата Агенция за публичните предприятия и инвестициите. Агенцията ще има и право да разсрочва неустойки по приватизационни договори. А Надзорният є съвет ще се избира от парламента.

Новият закон ще дава възможност обособени части от имуществото на дружества с над 50% държавно или общинско участие да се продават чрез електронна платформа. Това обаче няма да е задължително. А приватизиращият орган ще може да прецени в кои случаи да ползва платформата с оглед необходимостта за определени сделки в тръжните договори да залегнат допълнителни задължения за купувача, пише в мотивите към закона. Режимът за продажба на обособени части ще се различава от този за имоти, който беше приет през миналата година и влиза в сила от август 2019 г. – държавните имоти и тези на държавни дружества може да се продават само чрез електронна платформа.

 

Правила

Министрите вън от ръководството

Депутати, министри, зам.-министри и членове на политически кабинети няма да могат да влизат в ръководството на държавни и общински дружества, предвижда новият закон. В ръководството им няма да могат да влизат и областни управители и техните заместници, кметове, зам.-кметове, секретари на общини, председатели на държавни агенции, комисии и регулаторни органи. Съветите на директорите и надзорните съвети в големите предприятия ще се състоят най-малко от петима членове. Като над половината от тях ще трябва да бъдат независими, т.е. да не са представители на държавата. Ще бъдат приети и критерии за репутация, почтеност, образование, опит и умения на шефовете на държавни и общински фирми.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.