Д-р Димитър Димитров: Махането на лимфните възли при рак на гърдата не е нужно

Ракът на гърдата е от най-изучените заболявания, както и правилата за лечението му, претърпели много промени. У нас има подготвени специалисти, но няма ясна концепция за профилактичните прегледи, диагностиката и лечението, въпреки че съществуват методични указания, които повтарят европейските и американските. „Срещал съм методики, които бяха добри в 20 век, но вече не се препоръчват и не се използват - казва д-р Димитър Димитров, завеждащ хирургичното отделение на Благоевградската областна болница, работил и специализирал 12 години в Израел. - Впечатлението ми е, че много от колегите у нас работят все още по старите методики и са скептични към новите.“

От свръхрадикализъм към органосъхраняващи операции

Оперативното лечение, основно при рака на гърдата, претърпя развитие. През 19 век са махали цялата гърда заедно с подлежащите гръдни мускули, с част от ребрата и лимфните възли по хода на една артерия. Тези операции са инвалидизиращи, с висока смъртност.

През 40-те години на 20 век са махали гърдата, големия и малък гръден мускул и са изчиствали лимфните възли в подмишницата, където има 3 нива на лимфни възли. Това също е инвалидизираща операция.

В 21 век от свръхрадикализъм се премина към органосъхраняващи операции. Доказа се, че в далечен план те са със същата преживяемост на пациентите и със същия риск от рецидив на заболяването, както и свръхрадикалните. Така се създават новите методи на лечение. При модифицираната радикална мастектомия например се маха само млечната жлеза, а големият и малкият гръден мускул се запазват. Изчистват се само първата и втората лимфна верига.

Има и друга методика, при която се маха млечната жлеза, но се съхранява кожата отгоре. Това позволява едновременно с операцията да се направи и пластика на гърдата. Тези методики са доказано ефикасни, жените се възстановяват бързо и водят нормален живот, подчертава д-р Димитров. През последните десетилетия се развиха операциите, при които се съхранява зърното на гърдата и с последваща пластика дори не си личи, че жената е оперирана.

При ранно откриване на по-малки тумори се изрязва само част от гърдата, няма нужда да се маха цялата, категоричен е хирургът. Целта е операцията да е щадяща и пациентката бързо да се възстанови, тъй като

резултатът в далечен план е същият

както и при радикалните операции.

„За съжаление много колеги смятат, че изчистването на лимфните възли е лечебен процес - казва д-р Димитров. -Подчертавам дебело – махането на лимфните възли цели само стадиране на заболяването. Ако се установи, че са засегнати, това означава, че заболяването е в напреднал стадий. Това е показание за химио- и лъчетерапия или допълнителни методи. Няма нужда от този радикализъм, който продължава да се прави в България.”

Затова е разработена методиката на сентинелен лимфен възел, която отдавна се прилага на Запад, а през последните години и у нас. Около 97% от лимфния отток на гърдата минава през аксилата. Винаги има един, два или няколко лимфни възела, които първи приемат лимфата от цялата гърда и като се открият, те се изследват с два метода – радиоактивен технеций или с лимфазолин, и така може да се прецени дали да се прави лимфодисекция или не. Ако лимфните възли не са засегнати от метастази, се изрязва само малкият тумор – 1 или 2 см, и се спасява жената от голяма операция, риск от усложнения, оток на ръката, инвалидизиране или дълъг възстановителен процес. Ако се налага, се махат лимфните възли от първо и второ ниво – от трето не се пипат.

У нас се допуска груба грешка. Ако дойде жена с формация в гърдата и ако патологът каже, че е рак, се изрязва цялата гърда. На Запад това отдавна не се практикува. Има случаи, при които в последствие се оказва, че диагнозата е грешна, след като са изрязали гърдата. Не винаги е лесно да се разграничи едно доброкачествено от злокачествено образувание. Ако се докаже, че в гърдата има злокачествено образувание, се разговаря с жената и се обяснява какви са възможностите – органосъхраняваща операция със задължителна лъчетерапия или махане на гърдата без лъчетерапия, според резултатите от хистологичното изследване. Пациентките трябва да са информирани за всички възможности на лечение и сами да изберат как да се лекуват.

Правилата за прилагане на химиотерапия у нас също не са много ясни

За съжаление съм виждал как при малък тумор се прави химио- и лъчетерапия, без да се налага, заявява хирургът. Индикацията за лъчетерапия е определена големина на тумора, локализацията му и определен брой засегнати лимфни възли. Не при всеки тумор се налага лъчетерапия, тъй като тя не е безобидна. След нея реконструкцията на гърдата е по-сложна за осъществяване.

През последните години се разбра за съществуването на естроген/прогестерон рецептори в раковите клетки, чувствителни към женските полови хормони. Това откритие даде възможност да се използва хормонотерапията за предотвратяване на рецидивите и удължаване живота на жената. Ракът се подмладява и колкото по-млади са пациентките, толкова ракът на гърдата е по-агресивен. При тях естроген/прогестерон рецепторите са отрицателни и агресивният рак трудно се потиска. При възрастните тези рецептори са положителни и ракът може да се атакува с хормонотерапия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве