Д-р Иван Маджаров, БЛС: Болниците трябва да провеждат скрининг за COVID-19 преди прием на пациентите

Кадър от bTV/Архив

Болниците трябва да провеждат скрининг за коронавирус преди прием на пациентите. Той не е незаконен и трябва да бъде финансиран от НЗОК или държавния бюджет.Това заяви председателят на Български лекарски съюз д-р Иван Маджаров в "Тази сутрин" по bTV.

Tой обясни, че дали финансирането на скрининга трябва да е частично или изцяло платено е въпрос на възможности и изтъкна, че са необходими разговори. "Болницата трябва да осигури теста и да бъде компенсирана за разходите по него. Няма болница, която да рискува и да не настоява за тест на пациента въпреки заповедта на министъра", отбеляза Маджаров. Той коментира, че болниците са едно от местата, в които има най-много риск от зараза: "Ако направим паралел с хотел - там са отишли здрави хора да почиват".

В болницата би могло да има тежки последици, а ако се наложи да карантинираме половината персонал - тя ще спре да функционира. Пациентите не трябва да плащат и да бъдат обърквани", одчерта лекарят. Според него споразумението за скрининга трябва да бъде подписано до 10 юли.

Коментари

Задължително поле