Химическите инспектори на ООН все още не са посетили Дума

Гергана Орлова след инцидента с ранената полицайка: Върнах се в миналото незабавно. Бях изненадана и разочарована През 2003 г. жената преживява същия ужас

И в България се открива Институт за изучаване на Холокоста

Италиански съд наложи тежки присъди на мафиоти и бивши държавни служители

Вдигат паметник на кан Тервел около НДК Грандиозни чествания за 1300г. от победата над арабите при Константинопол

Азербайджанска красавица фенка на 100 Кила Певицата беше на двудневно посещение в България, за да представи песента си „X My Heart“

САЩ определи Русия и Китай като „дестабилизиращи сили“

Турската Централна банка е изнесла златния си резерв от Федералния резерв на САЩ

Антитерористично учение се състоя на полигона „Ново село“

Три нарушения – пак на изпит за книжка МВР организира курсове и прави регистър на джигитите

Парите за пенсия носят доход до 6,1% Инфлацията изяжда спестяванията за старини

Вижте акцентите от броя на “Труд” в събота, 21 април 2018

Министър Ангелкова пред WTTC: В последните две години туризмът в България отчита ръст от над 25% Във всеки проект за развитие на туризма участват местните хора, общините и бранша

Президентът Румен Радев: Цветанов трудно осмисля това, което чете  (ОБЗОР) Държавният глава обяви, че кампанията му отдавна е отчетена пред Сметната палата 

Доналд Туск ще бъде на обиколка в Западните Балкани следващата седмица

Д-р Костадин Коев, кмет на Велинград: Спряхме свободното пропадане на курортното селище

Прекрасни възможности, тежко наследство.

Една година след като встъпихте в длъжност като кмет на Велинград, какво виждате в общината, господин Коев?

– Прекрасни възможности, изключително тежко наследство. Когато встъпвах в длъжност, очаквах, че задълженията на общината са някъде около 6-7 милиона лева, но и в най-плахите си страхове не сме очаквали, че ще наследим над 20 милиона задължения.

– Ако сравним тези задължения с годишния бюджет на общината, какъв е изводът?

– Вие сам направете сравнението. Общият бюджет на общината е 21 милиона лева с първостепенни и второстепенни разпоредители. Местните приходи на община Велинград са 5,7 милиона плюс 2 милиона и малко субсидии. Останалите пари са сякаш в пощенска кутия. Идват от държавата и отиват целево. Реално тези дългове означават целия собствен приход на общината за повече от 4 години. При това без лихвите и без да направим и една стотинка разход за каквото и да е. Ужасна перспектива, но ще се справим.

– На кого дължите тези пари като община?

– На почистващата фирма. Само в последните 6 месеца на последната година от предния мандат общината е осъдена на между 4 и 6 милиона лева от почистващата компания. Това са сумите, за които са издадени изпълнителни листове. Общината е осъдена без дори да обжалва. Тотална безстопанственост от моя предшественик и екипа му.

– Ако бях почистваща компания, щях да кажа: „Чисто и просто!

– Така е. Те са носили изпълнителни листове за стотици хиляди левове, съдът е удрял с чукчето, защото общината не е присъствала, и така за няколко месеца общината е задлъжняла с милиони. За тях чисто и просто, за нас мръсно и сложно!

– Тази фирма свързана ли е с предишното ръководство?

– Сто процента. Тя оперира от 2009 г. с 10-годишен договор. Цялата процедура още тогава е обявена за нищожна от КЗК, от ВАС. Въпреки това те са оперирали в община Велинград. Това, че съдът след време ще реши в полза на жителите на община Велинград, в момента не ни върши работа, защото всяка стотинка, която влезе по сметките на общината, отива директно в „Еко-Титан Велинград“.

– Бюджетът на едно правителство, на една община е на практика цялата политика. Правите ли изобщо нещо във Велинград?

– Въпреки тези трудности общината се стабилизира. Спряхме това свободно пропадане, проектите вървят, нямаме закъснения с плащанията. Започнахме и наложихме финансова дисциплина във всичко. Изработихме оздравителен план и го следваме стриктно. Има ефект. Използваме всички възможности за подобряване на финансовата рамка и инвестираме в подобряване на инфраструктурата – подземна и надземна, за да направим града по-уютно и привлекателно място както за гостите,така и за жителите му.

– Как изглежда след една година общината?

– Има светлина в тунела. Макар да сме далеч от мечтаното, тенденцията вече е обратната. Общината спря да потъва в задължения, напротив. Разплащаме макар и трудно старите задължения към малките доставчици. Администрацията заработи в полза на хората, а не както преди – в полза на кмета. Но за да добият ясна представа как е станало блатото от задължения – договорът със сметопочистващата компания е бил милион и четиристотин хиляди лева годишно. Фактически за последните седем години, в която тя е обслужвала общината, по договор е трябвало да изплатим 11 милиона лева, ние сме платили 14 милиона и имаме да даваме още 8 милиона лева, като не сме приели фактури за още милион и нещо, защото сме в съдебен спор. Това е основният щрих в картината на предишното управление, като добавим и пропуснатите възможности за усвояване на евросредства, например изграждане на т.нар. воден цикъл, околовръстния път… и не ми се говори…

– Обяснете ми как град като Велинград, който е перла на туризма не само в България, може да затъне така?

– Лошо управление. Даже не е лошо управление, а чисто безхаберие в продължение на години. Градът се лута цели 12 години. Отделно от хората, които идват и оставят парите си в курорта, почти нищо не идва в общината като курортен данък, а гостите на града си го плащат. С моят екип сме разработили цялостна стратегия за по-добра събираемост на туристическия данък, с което ще увеличим приходите в общинския бюджет. Туризмът е основният ни отрасъл и той ще храни и издържа цялата община и занапред.

– При толкова много милиони, давани за чистота, чист ли е градът?

– Не! Никак даже. Велинград е в лошо състояние по отношение на чистотата.

– Какво работят хората във Велинград? Има ли работа, бизнес?

– Основно повечето хора са заети в сферата на туризма. Има фирми, свързани със земеделието – производство на хмел, картофи, животновъдство. Имаме дървообработващи предприятия, но основното е туризмът. Това е бъдещето на града и общината – балнеолечение и СПА. При наличието на природни дадености – над 70 извора с минерална вода, невероятна природа и работливи хора – имаме реалната възможност да бъдем СПА столица не само на Балканите, но и на Европа. Ние като екип сме си разписали ясна и изпълнима четиригодишна програма и въпреки лошото наследство я следваме и реализираме. Подобряваме постоянно инфраструктурата и създаваме нови възможности за развитие на бизнес, поглеждаме засега с едно око и за привличане на външни инвеститори.

– Казвате туризъм. Имате един огромен проблем с концесия за добив на цветни метали по поречието над града.

– Това е концесия, която е дадена за добив на волфрам през 2009 г.

– Волфрам ми звучи като отровно производство.

– Отровно звучи начинът, по който е дадена концесията. Основният проблем е, че в концесионната зона – умишлено или не – е пропуснато да се отбележат санитарно-охранителните, питейните зони на Велинград. Те се намират над града, над цялата туристическа зона. Но трябва да знаят хората, че където има волфрам, има и уран, има и други тежки метали, които могат да бъдат смърт за поминъка на целия район. Концесионната зона е на 16 километра от града, в посока Сърница. Това е всичко друго, но не и екология. Единственото богатство на Велинград е природата, минералните извори, чистият въздух.

Има ли протести на зелени?

– Ами от години единственото зелено нещо, което сме виждали, е гората. Протестът е на хората от града и общината, които знаят, че водата е лечебна, а добивът на волфрам ще я направи отровна.

Нашият гост

Д-р Костадин Коев е роден на 17 октомври 1964 г. във Велинград. Завършил е Висшия институт по зоотехника и ветеринарна медицина в Стара Загора със специалност „Ветеринарна медицина“. Преди да стане градоначалник, е имал собствен бизнес. Владее писмено и говоримо гръцки и немски език. Женен, с едно дете.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Кальона яко прибира и не дава. сина му е мазен наркоман на белуга но на кой му пука, то цяла София е наркоман!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.