"Галъп" е институция и ще остане такава

Д-р Петър Кичашки

"Галъп" е институция и ще остане такава. Бизнесът и животът ме е научил, че ако нещо работи добре, то не трябва да се променя. Затова социологията в агенцията ще остане, както е била винаги, независим и важен стълб в работата на "Галъп".

Това коментира д-р Петър Кичашки, председател на сдружение „Републикански център" по повод информацията за придобиването на социологическа агенция „Галъп интернешънъл Болкан“. Днес стана ясно, че тя е продадена на специално учреденото за целта акционерно дружество „Пакстън Рисърч“, оглавявано от доц. д-р Борислав Цеков, в което съсобственик е и „Републикански център" на Кичашки.

Пълният му коментар, публикуван във фейсбук:

"Процесите по пренареждане на световния дневен ред са необратими, независимо от това какъв ще е изходът от изборите в САЩ. Те започнаха със слизането на Доналд Тръмп от ескалатора преди вече малко под десетилетие, засилиха се в неговия президентски мандат, укрепнаха и се видя, че са автономни, когато той не е на власт. Ако Тръмп се върне в Белия дом, този процес ще бъде катализиран и ускорен. Но дори и да не се върне, демонтажът на либералното статукво ще продължи да се случва неуморно.

Вече либералният дневен ред с неговите НПО-та, аналитични центрове, корпоративно, медийно и научно влияние, не са хегемон. Те са легитимна част от дискусията в свободния свят, но са това - част, фрагмент. Вече не са целия спектър, а елемент от него. Важна част, влиятелна част, легитимна част, но вече не са онзи идеологически бегемот, който бяха само до преди десетина година.

С нашите либерални братовчеди ние имаме своите спорове като хора, които сме част от свободния свят. Ние, умерените и консервативни хора, вече не сме периферна част от големия разговор, ние сме равнопоставен участник в него. Впрочем, в този разговор за бъдещето на свободата, разните авторитарни режими нямат място. Ние можем да спорим с либералните си приятели, защото сме част от свободния свят. Авторитарите не са. Но това е друга тема.

В този контекст - смяната на матрицата на глобалната политика в свободния свят - се разполага придобиването от страна на доц. Борислав Цеков и моя милост на "Галъп интернешънъл Болкан". "Галъп" е институция и ще остане такава. Бизнесът и животът ме е научил, че ако нещо работи добре, то не трябва да се променя. Затова социологията в агенцията ще остане, както е била винаги, независим и важен стълб в работата на "Галъп". Нашата задача е, в горния контекст, да доразвием "Галъп" и той да прерастне в изследователски център, който да отговори на идеологически променените геополитически условия, които се конструираха около президентът Тръмп. 

И както би казал The Donald - най-доброто тепърва предстои!"

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари