Дневният хороскоп на Алена за четвъртък, 27.02.2020

На 27 февруари 2020 да почерпят

Украйна разследва Джо Байдън за намеса в работата на прокуратурата

Вдовицата на Енвер Ходжа почина на 99 години

Комисия от Министерство на културата обследва сградите на пл. „Тройката” в Бургас

Вдигнаха “Батмобил“ с паяк в Москва (ВИДЕО)

Гръцки острови на бунт срещу мигранти Недоволство от строителството на нови лагери

Създадоха робот, който може да усеща болка Чувствителността се дължи на синтетична кожа със сензори

Вижте какво ще решава Министерски съвет утре, 27 февруари 2020 г.

Италианец е приет с температура в габровската болница Резултатите от теста за коронавирус ще излязат след два дни

ООН разтревожена заради безпрецедентната инвазия на скакалци в Африка

Втори починал от коронавируса във Франция

Насила отпуск за карантина – незаконен

Осигуровки за фермер, който е и едноличен търговец

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 27 февруари 2020

Д-р Станислав Бачев: На погребението на Пилсудски не е бил Хитлер, но е бил Гьоринг Отговор на уточнението на Посолството на Република Полша в София, публикувано в „Труд” на 10 януари 2020 г.

Д-р Станислав Бачев

В „Труд“ пристигна отговор на опровержението на посолството на Република Полша (публикувахме го на 9 януари 2020 г., а в хартиеното издание на вестника на 10 януари), свързано с интервюто на историка д-р Станислав Бачев за вестник „Труд“ (2 януари 2020 г.).

Ето отговора на д-р Бачев без редакция:

В името на историческата точност е необходимо да направя следните уточнения.

Наистина, Хитлер лично не присъства на погребението на маршал Пилсудски в Полша. Поднасям извинения за създаденото двусмислие.

Важно е, обаче, да се отбележи, че от името на Райха и Фюрера, в Полша е посрещната немска делегация, начело с Председателя на Райхстага (1932-1945) Херман Гьоринг. За справка – Документи по германската външна политика (1918-1945) (Documents on German foreign policy 1918-1945), издание на Правителството на САЩ, 1962, стр. 184, „Доклад №836 на Посолството в Полша до Външно министерство, Варшава, 21 Май 1935”. Именно в посочения документ се посочва изпращането на „голяма германска делегация”. Също там се посочва, че настроенията сред полското офицерство към Гьоринг са „особено приятелски”, а той е лично приет и изпратен от външния министър на страната Бек.

Едва впоследствие Хитлер организира честването в Берлин, което прави оказаната чест още по-голяма. Споменаването на Пакта „Рибентроп-Молотов” изисква отбелязването и на добре познатия на обществото Пакт „Пилсудски-Хитлер”, който е сключен през 26.01.1934г. Но и отдадеността, към който е потвърдена от полския външен министър при срещата му с Гьоринг в Полша при смъртта на Маршал Пилсудски. Както отбелязва един от влиятелните съвременни немски историци Петер Лонгерих в своята книга „Hitler: A Life”, Oxford University Press, стр. 423.

Когато се коментират исторически събития е задължително използването на достоверни източници и академична литература. Примери за полския антисемитизъм от междувоенния период могат да бъдат намерени в авторитетния труд на британския историк сър Ричард Еванс „The Third Reich in Power”, стр. 606: “Ендеците (ND) настояват за лишаване на евреите от граждански права, забрана за участие в армията, университетите, бизнес света, професиите и много други структури. Полските евреи – 10% от популацията, 3.5 милиона души – са скупчени на стада в гета и после принудени да емигрират”.

Сходна представа откриваме и в последната книга на британския историк от еврейски произход Тони Джъд – „Да мислиш двайсети век”, стр. 41: „Този мрачен образ като че ли се проектира обратно във времето върху историята на евреите в Полша – започва от 30-те години на XX век и върви назад през столетията. Така пред нас изниква една Полша – във всеки случай тъкмо с тази представа за Полша израснах аз в семейството си, – в която да си евреин е мъка.”

Стремя се анализите ми да се основават на достоверни и неоспорими източници.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.