Евакуират второ село заради големия пожар край Струмяни

Евакуират жителите на селата Цапарево и Кърпелево в община Струмяни, област Благоевград, заради бързо разрастващия се пожар, който избухна по обед в Малешевската планина край границата с Република Северна Македония. 

По информация от кмета на община Струмяни Емил Илиев, който също е във високата част, където е пожарът, огънят е обхванал между 20 и 30 хиляди декара гори и се движи в посока към границата с Република Северна Македония.

Освен към границата и към високата част на планината обаче, пожарните огнища успяха да слязат и в ниската част, където се намират селата Микрево, Каменица и др. Там обаче пожарът бързо беше загасен от самолетите, които дойдоха от другия пожар - в планината Славянка, съобщи БНР.

В момента се евакуират жителите на селата Цапарево и Кърпелево, което е едно от последните преди границата с Република Северна Македония.

Обстановката тук е изключително напрегната, хората се страхуват, журналистите очакват официална информация от главния секретар на МВР Димитър Кангалджиев и директора на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" Александър Джартов, които също са във високата част на планината, където бушува пожарът.

"Страхуваме се, получихме сигнал от БГ-Алърт, ако се наложи, ще се евакуираме, имаме готовност"; "От село Кърпелево - селото е 16-17 души, всички ги евакуираха", казаха местни жители.

Междувременно 10 пожарни коли тръгнаха нагоре, полицейски автомобили също, за да извършат евакуацията. Тръгнаха и 2 линейки.

Над 50 военнослужещи от Сухопътните войски се включват в борбата с големия пожар в община Струмяни, съобщиха от Министерството на отбраната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България