Евродепутати: ЕС не може да наложи въвеждане на регистрираните партньорства в България

Снимка: Архив

Европейският съюз не може да наложи въвеждането на регистрираните партньорства в България. Това коментираха българските евродепутати Емил Радев, ЕНП/ГЕРБ, и Ангел Джамбазки, ЕКР/ВМРО, във връзка с приетото от Комисията по правни въпроси предложение да се отправи устен въпрос към Европейската комисия за включване на регистрираните партньорства в обхвата на регламента, засягащ въпросите за признаването и изпълнението на решения по брачни дела и делата, свързани с родителската отговорност, и международното отвличане на деца.

Предложението, прието с 13 на 9 гласа, беше внесено от Групата на социалистите и демократите в Комисията по правни въпроси, съобщиха от ВМРО.

Българските евродепутати се обявиха против опитите за включване на регистрираните партньорства в европейския регламент, което би могло да доведе до признаване от всички държави от Европейския съюз на подобен вид съжителство.

„Недопустимо е европейското законодателство да въздейства на националните разпоредби в областта на материалното семейно право. Европейският съюз няма такива компетенции и за съжаление този въпрос се повдига отново и то по недопустим начин“, обяви Емил Радев. Според него, единствено и само българският парламент може да приеме такова законодателство.

„Българската семейна традиция предполага, а българското законодателство установява на конституционално ниво бракът като доброволен съюз между мъж и жена. Категорично не приемам никаква намеса от когото и да е било, както и натиск над България в посока на приемане и узаконяване на фактическото съжителство. Това ще доведе до правна несигурност, ще породи имуществени и наследствени проблеми, и е в противовес с традициите на българското общество“, коментира Ангел Джамбазки.

Регламентът „Брюксел IIa“ е крайъгълният камък на съдебното сътрудничество по семейни въпроси в Европейския съюз. Въпреки това, въпреки че регламентът съдържа правила за признаване на съдебните решения и определяне на компетентността на съдилищата в областта на развод, разделяне и отмяна на брака, както и за спорове относно родителската отговорност и отвличане на деца в трансгранични случаи, той не споменава нищо за регистрираните партньорства.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика