Евродепутатът Андрей Новаков: След 2020 г. ЕС ни дава с 8% повече пари

Непрекъснато се чува, че България ще получи по-малко пари през следващия програмен период. Това не само, че не е така – а точно обратното. В предложението на ЕК за следващия програмен период е да получим 8% повече средства спрямо сегашните. Това заяви евродепутатът Андрей Новаков, който представи в София приоритетите на Кохезионната политика, предаде БГНЕС.

„От една страна съм оптимист за средствата, които ще получим по Кохезионната политика на ЕС. Трябва да е ясно, че ще има нови правила, по които тази политика ще работи и ще стига до хората – особено по отношение на земеделието“, каза Новаков. Евродепутатът заяви, че при обсъждането на новите мерки и правила в Брюксел, той ще настоява да се опростят правилата и да отпаднат тежките и неразбираеми изисквания за получателите, защото при сегашния регламент са в състояния много от бенефициентите да се откажат.

“Постоянно ми се случва в разговори да ми кажат, че предпочитат да отидат в банката, да изтеглят заем на по-високи лихви, вместо да изминат тромавата бюрокрация. Моето предложение е да базираме проверките на риска – тези, които използват европейски средства, доказано се справят добре и не злоупотребяват, заслужават по-малко проверки, а за нарушителите – по-чести проверки“, отбеляза евродепутатът.

Новаков разкри още, че за Бюджет 2019 са предвидени увеличение със 127 млн. евро на средствата, които получават всички агенции, борещи се с мигрантския наплив в ЕС. Крайният срок за взимането на решението е 17 ноември. По отношение на това дали се предвижда пари от Кохезия да се пренасочват за мигранти, Новаков заяви, че на този етап такъв вариант не е обсъждан. "Няма да се налага от средствата за ВиК проекти да отиват за мигрантите", добави той.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес