Евроексперти оценяват психиатрията ни

Предстоят обиколки из болници и запознаване с проблемите в сектора

Документът излиза през октомври

Представители на Европейската психиатрична асоциация (ЕПА) пристигнаха в България за оценка на психиатричното обслужване и на състоянието на системата. За целта до 21 юли те ще се запознават с обстоятелства и проблеми в сектора и ще извършват огледи на психиатрични болници и отделения.

В списъка е и Държавната психиатрична болница “Свети Иван Рилски”, която е в трагично материално състояние от много години. Обект на визити ще са още УМБАЛ “Александровска”, СБАЛНП “Св. Наум”, Център за психично здраве “Никола Шипковенски” и Дневен център “Слатина”.

Посещението е по покана на националния консултант на България по психиатрия акад. проф. Дроздстой Стоянов. Целта е да се направи външна оценка на системата и да се изготви доклад с препоръки за реформа на най-недофинансирания и занемарен сектор в здравеопазването ни. Това ще стане през октомври.

Оценители са проф. Силвана Галдеризи, действащ президент на ЕПА, д-р Джулиан Бецолд, генерален секретар на организацията, проф. Волфганг Гебели, д-р Хелен Киласпие от ЕПА и акад. Стоянов.

Домакини на международните експерти са здравното ведомство и Националният център по обществено здраве и анализи.

В България има 12 психиатрии, 12 центъра за психично здраве и 20 психиатрични отделения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве