ООН прати 90 тона помощи на Венецуела

2000 починали от Covid-19 за пореден ден в САЩ

Доклад: Пандемията може да тласне към бедност над половин милиард души

Институтът по микробиология на БАН разработва ваксина срещу коронавируса

Започва масовото тестване за Covid-19 в Банско

Премиерът и Светия синод обсъждат мерките за предстоящите празници

Тръмп: Борис Джонсън изглежда е по-добре

Ето какво ще е времето днес

Легендарният Божидар Искренов ексклузивно пред „Труд“ от Вашингтон: Най-големият бич за хората са страхът и паниката

Близнаците ще се разочароват от колега, Стрелците с небивал успех на работното място – Дневният хороскоп на Алена

На 9 април 2020 да почерпят

Делфини плуват в Перловската река

Лична вражда обезглави Българската банка за развитие Кръгът „Капитал“ отмъсти на Стоян Мавродиев

Над 800 жертви на COVID-19 в Турция, заразените са близо 40 000

Великобритания регистрира нов рекорден ръст на смъртните случаи за денонощие

Еврозоната е в пат Голямата сделка за реформа на Валутния съюз замина в бъдещето

евро, еврозона

ЕС с ново решение през юни

Неотдавна лидерите на ЕС говореха за голяма сделка за реформиране на валутния си съюз. Това не се случва. Европейските министри на финансите току-що одобриха пакет от реформи за укрепване на паричния съюз. Техният план е далеч от това, което е необходимо.

Новите предложения не са безполезни – всички стъпки за по-доброто подготвяне на еврозоната за справяне със следващата финансова криза са добре дошли. Но очевидно не успяват да се справят с най-важните слабости на системата: застраховка на депозитите и фискална политика. Повечето икономисти са единодушни, че еврозоната се нуждае от общо приемлива застраховка на депозитите, покриваща суми до 100 хил. евро ($114 хил.). Това би допринесло не само за консенсус в европейския банков съюз, но и да ограничи възможността слабите банки да дестабилизират правителствата, които в усилията си да държат стабилна системата вадят от кризата гнилите места на пазара с щедри финансови инжекции.

Европейските министри обаче отново не измислиха план. Работната група ще излезе с нови предложения през юни. Проблемът е, че това лутане продължава вече шест години. Европейската централна банка определя паричната политика за зоната като цяло, така че тя не може да подкрепи отделна държава в рецесия, което прави необходим такъв фискален механизъм. Франция и Германия сякаш са постигнали съгласие по идеята, но опозицията от другите изглежда я е блокирала. Министрите се съгласиха да променят Европейския механизъм за стабилност, спасителния фонд на еврозоната. И тук, обаче, реформите не са смели.

Министрите на финансите искаха да улеснят държавите, които имат по принцип стабилни фискални позиции, да се възползват от кредитна линия, когато условията го изискват – но промените оставят правилата, прикрепени към тези заеми, ненужно строги. На практика кредитните линии вероятно ще бъдат достъпни само за държави, които нямат нужда от тях. Имало ли някакъв напредък? Малко.

*Редакционен коментар на агенцията, заглавието е на в. „Труд”

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Да не се окаже,че Еврозоната е в мат,че тогава става лошо.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.