Еврокомисарят по безопасност на храните: Има опасност България да загуби цялото си свиневъдство

Снимка: БАБХ, архив

Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис изказа пред БНР голямо разочарование от българските власти за действията им във връзка с африканската чума по свинете.

"И точно такъв пик е брилянтен пример за това, че в България не е направено много, за да се избегне тази ситуация. Тъжно ми е да чуя тази новина. И докато очакваме официалните резултати от разследването, мога само да отбележа, че това се случи, защото някой е бил небрежен, не си е свършил работата както трябва и не е внимавал", подчерта Андрюкайтис.

Еврокомисар Андрюкайтис настоява властите да влизат във всяка къща, за да разясняват необходимите мерки, които стопаните трябва да предприемат във връзка с болестта:

"Тези три думи – "във всяка къща", са много важни. И това да разговарят с всички и да обяснят какви мерки трябва да се предприемат, както и евентуалните последствия и резултати. Почти няма време и ако това не се направи, България е изправена пред огромната опасност да загуби цялото си свиневъдство", каза той.

Екип на ЕК е в момента в България, за да оцени щетите от болестта, като се очаква работата му да приключи днес.

Коментари

Задължително поле