Европарламентът настоява нападенията срещу журналисти да не остават безнаказани

Мнозинството в Европейския парламент настоя днес нападенията срещу журналисти по света да не остават безнаказани.

Защитата на журналистите е защита на истината, заяви групата на Европейската народна партия. Тази парламентарна сила призова ЕС да приеме законодателство, което преследва виновниците за нападения срещу журналисти и отбеляза, че срещу журналистите напоследък се оказва нов вид натиск - със съдебни дела, водещи често до фалит на медии, съобщи БТА.

Социалистите и демократите посочиха, че свободата на медиите е стълб за демокрацията, както и че нападения срещу журналисти се наблюдават и в утвърдени демокрации. Журналисти биват убивани и тормозени. Само в ЕС тази година са получени около 80 сигнала за посегателства срещу журналисти, отбелязаха социалистите и настояха за разследвания.

Групата "Обнови Европа" добави, че стотици журналисти в последните години са загубили живота си в опит да разкрият истината. В 9 от 10 случая извършителите и поръчителите остават неразкрити, допълниха либералите.

Зелените също отчетоха, че журналистите са заплашени не само с убийства, а и със заглушаване от авторитарни и демократични правителства. Европейските консерватори и реформатори заявиха, че зад дезинформацията днес са скрити много пари и действия на правителствено равнище. Много често политици стоят зад нападенията срещу журналисти, добавиха от тази парламентарна сила. Групата на Европейската обединена левица посочи, че само за последната година в света са били убити 49 журналисти.

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс заяви, че в последната година над 420 журналисти са подпомогнати от ЕС, а за журналистически програми в общия бюджет са предвидени 180 милиона евро. Той съобщи, че ще бъде създадена мрежа за правна помощ в случаи на дела за сплашване на журналисти.

Коментари

Задължително поле