Европа клекна с 80% за Северна Ирландия

Драстично ще се намалят физическите проверки на камиони и митническата документация.

За да спаси договора за Брекзит

ЕК вижда предложенията изчерпателни

ЕС предложи да намали с 80% проверките на някои стоки, идващи от Обединеното кралство за Северна Ирландия, в опит да се избегне търговска война след Брекзит.

Плановете бяха публикувани ден след като британският министър за Брекзит лорд Дейвид Фрост поиска Протоколът за Северна Ирландия, който предпазва от възникването на твърда граница на остров Ирландия, да бъде заменен с нов документ, предадоха световните агенции.

Преговарящият за Брекзит от страна на Европейската комисия Марош Шефчович нарече предложенията “изчерпателни и амбициозни”, предавайки четири документа на официалните лица, които заминаха с тях за Лондон. Съгласно плановете, транспортирането на конкретни храни, растения и продукти от животински произход от Обединеното кралство за Северна Ирландия ще бъде изключение от общото правило с до 80% намаляване на проверките.

На практика това означава, че от камион, прекарващ заедно млечни продукти, риба и сладкарски изделия, ще се изисква само един сертификат, вместо отделни сертификати за отделните продукти, посочи Шефчович.

Плановете предвиждат и свободно транспортиране на лекарства след промяна в европейското законодателство. От британска страна остава да се осигури постоянен граничен контрол, че етикетите на храните са ясни и е възможно да се проследи всяка връзка в снабдителната верига. В документите обаче не става дума за Европейския съд - друг чувствителен въпрос за британците. Лондон продължава да не иска Съдът на ЕС да е арбитър по спорните въпроси, както е съгласно протокола.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа