Европейската комисия постигна споразумение с Италия за бюджета на страната за 2019 година

Европейска комисия, ЕК. Снимка: Владимир Савов

Европейската комисия постигна споразумение с Италия за бюджета на страната за 2019 година, с който се избягва възбуждането на дисциплинарни процедури срещу Рим, заяви вицепредседателят на ЕК Валдис Домбовскис, цитиран от Ройтерс.

„Решението не е идеално. То не представлява дългосрочно решение на икономическите проблеми на Италия. Но позволява да се избегне процедура за големия дефицит на този етап“, заяви Домбовскис на пресконференция в Брюксел.

Той добави, че решението може да бъде преразгледано през януари, ако Рим не приложи напълно постигнатата с Брюксел сделка.

Според компромиса, Италия ще намали бюджетния си дефицит за следващата година до 2,04 от брутния вътрешен продукт от 2,4%, както беше планирано по-рано.

По-значимият структурен дефицит обаче, който изключва еднократните позиции и промените в бизнес цикъла, няма да се промени през 2019 г. от нивата през 2018-а - компромис, наречен от Домбровскис „граничен“.

Според правилата на ЕС Рим е трябвало да намали структурния дефицит с 0,6% от БВП, но вместо това предложи в първоначалния си проектобюджет за 2019 г. увеличение от 1,2%, според Комисията.

Компромисът при нулева промяна не беше идеален, каза Домбровскис, но позволи на Комисията да се откаже от плановете за започване на дисциплинарни действия, които могат да доведат до глоби.

Коментари

Задължително поле