Европейският етикет става задължителен за софтуерите

Нов закон от Брюксел

Развитие на киберсигурността

Общоевропейски изисквания за киберсигурност са гласувани в нов закон на Европейския съвет, който засяга проектирането, разработването, производството и предоставянето на пазара на хардуерни и софтуерни продукти. Всички софтуери и хардуери трябва да имат европейския етикет - маркировката “СЕ”. Това ще означава, че те отговарят на изискванията на регламентите за киберсигурност, които действат на територията на Европейския съюз.

Буквите “CE” означават, че продуктите, продавани в Европейското икономическо пространство, са оценени като отговарящи на високите изисквания за безопасност, здраве и опазване на околната среда. Европейският етикет трябва да е “видим, четлив и незаличим”.

Новите изисквания ще се прилагат за всички продукти, които са свързани пряко или косвено с друго устройство или с мрежа.
Текстовете предстои да бъдат публикувани в официалния вестник на ЕС и трябва да влязат в сила 20 дни след оповестяването им там. Някои от новите правила ще започнат да действат след 36 месеца, но има разпоредби, които трябва да започнат да се прилагат по-рано.

Новото законодателство е важна част от развитието на киберсигурността на Европейския съюз, се посочва в информация на Съвета. В текстовете се правят изключения за дигитални продукти, които са за сектори като национална сигурност и отбрана.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България