Европейците пестят по принуда

Европейците не са успявали – а не толкова, че не са искали – да харчат парите си в разгара на пандемията и това е предизвикало увеличаване на спестяванията, посочва Европейската централна банка, във публикуван във вторник доклад. Заради мерките срещу Covid-19 преди няколко месеца милиони хора си останаха вкъщи и не можеха да харчат парите си както обикновено, посочват от ЕЦБ.

Макар че потребителите са пестели повече пари и заради притеснения относно загубата на работни места, то „принудителните спестявания изглежда са основният двигател на скока в спестяванията на домакинствата“, пише в анализа.

Тези констатации са важни, тъй като икономистите по целия свят се опитват да преценят дали кризата ще доведе до продължителен период на слабо търсене. И макар данните да предполагат, че хората не са спестявали от предпазливост, то ЕЦБ предупреждава, че това може да се промени.

Последните проучвания показват, че потребителите планират да харчат по-малко за скъпи покупки през следващите 12 месеца, отколкото в началото на годината, въпреки че са спестили повече от обичайното, посочва ЕЦБ в своя доклад. Такъв модел на харчене би могъл да поддържа нивата на спестявания по-високи от тези преди Covid-19.

Коментари

Задължително поле