Европейци препоръчват ДДС в туризма да остане 9%

Ниската ставка на ДДС за туризма от 9% трябва да остане в сила и след 2021 г., съветват европейски експерти.

В писмо до БНБ и Борисов

Искат разсрочване на кредити за 5 г.

Мярката за намаляване на ДДС за туристическия сектор на 9 на сто е работеща и трябва да остане и след изтичане на временния период на нейното действие, който е до края на 2021 г. Това препоръчва в писмо до премиера Бойко Борисов и до управителя на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев президентът на ХОТРЕК (Европейската асоциация на хотели, ресторанти, барове и кафенета) Йенс Цимер Кристенсен. В ХОТРЕК от България членува Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

От европейската асоциация настояват още да се разсрочат кредитите за българския туристически бизнес с 5 години, като мярка срещу кризата. Както и да бъдат отпуснати оборотни средства в размер до 150 хил. евро на хотел, с които да се покрият разходите по стартиране на летния сезон.

Според президента на ХОТРЕК, за да се спаси българският хотелиерски бизнес в трудната ситуация е необходимо и да се предоставят потребителски заеми на персонала, работещ в туристическия сектор, да се осигурят добре обучени хора за индустрията, а туризмът да бъде включен като основен приоритет в Националния план за възстановяване и развитие.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм