Евтим Милошев, служебен министър на туризма: Очакванията на бранша са зимният туризъм да бъде още по-добър от миналогодишния

По отношение на културния туризъм имаме много какво да направим. Радвам се, че историческата и духовна столица на България - Велико Търново, е домакин за 19-ти път, от 21 години, именно на световно изложение за културен туризъм. Това е много добър знак. Дълбоко вярвам, че това е една огромна възможност за българския туризъм. Това заяви служебният министър на културата Евтим Милошев, който бе на откриването на Международното туристическо изложение "Културен туризъм", което се провежда от 8 до 10 октомври във Велико Търново.

Милошев е категоричен, че страната ни има много, което да покаже на света.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов подчерта, че очаква културният туризъм до края на 2024 година в града да надмине процента на посещаемост от преди пандемията.

"Радвам се, че преди 21 години започнахме културния туризъм като марка, когато никой не мислеше, че това ще се превърне в марка. Културният туризъм вече не само има специалности във висши учебни заведения, но се превръща в целогодишна дестинация", обясни той.

Министър Милошев коментира и предстоящия зимен сезон. Той каза, че очакванията на бранша са той да бъде още по-добър от миналогодишния, но предупреди и за съображенията някои съображения на хотелиерите.

"Реалностите са свързани с деветте процента редуцирана данъчна ставка за туризма, която в момента по законодателни причини е 20%. Това оскъпява картите за ските. Основните притеснения е в тази посока", обясни Евтим Милошев.

Той увери, че зимните ни курорти очакват да бъдат препълнени с чуждестранни туристи от множество страни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони